Квиз: Дали имате општи познавања од хемија?


Квиз: Дали имате општи познавања од хемија?

Дали внимателно ги следевте часовите по хемија на училиште, или едвај чекавте да завршат?

kviz-dali-imate-opshti-poznavanja-od-hemija-01.jpg

Иако малку луѓе се одлучуваат да ја изучуваат хемијата и после средно, постојат некои работи кои би требало да ги знаеме сите.

Повеќето од овие работи сме ги учеле во основно или средно, па дури и да не ве интересира оваа наука, сигурно ви останало нешто во сеќавање. Со овој тест можете да го проверите тоа.

Во продолжение се неколку општи прашања од областа на хемијата, а вие треба да им го најдете точниот одговор.

Дали имате општи познавања од хемија?
 1. 1.
  Кислород
  Водород
  Хелиум
 2. 2.
  Бакар
  Железо
  Злато
 3. 3.
  Водородна врска
  Физичка врска
  Хемиска врска
 4. 4.
  118
  96
  253
 5. 5.
  Шеќер
  Готварска сол
  Оцетна киселина
 6. 6.
  Густина
  Моларна маса
  Киселост и алкалност
 7. 7.
  Јаглерод и водород
  Јаглерод и кислород
  Јаглерод и азот
 

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Квиз: Колку всушност знаете за технологијата што ја користите секојдневно? Денес компјутерите и смартфоните се сеприсутни – ги користиме за работа, ги кори...
Квиз: Дали логиката ви е силна страна? Колку загатки ќе успеете да погодите точно? Логиката ви е силна страна ако ниту ...
Квиз: Колку добро ја познавате нашата татковина? Историски факти, географски поими, секојдневни, но важни работи - колку добро ја...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg