Најубавите градови во Европа за патување сами

Сите се сеќаваме на екскурзиите од училише или факултет на кои во неколку дена посетувавме еден куп места убедени дека сме виделе сè што треба да се види.

14-najdobri-gradovi-vo-Evropa-za-solo-patuvanje-01

Сепак, ако некогаш повторно одлучиме да посетиме некое од тие места и по некоја случајност да останеме неколку дена, сфаќаме дека всушност ништо не сте виделе.

За да посетите некој поголем град потребни ви се најмалку 3-4 денови, а најдобар начин да ги видите работите кои вас ве интересираат е да отидете сами.

Соло патувањата се одличен начин да се релаксирате и да уживате во сето она кое патувањето има да го понуди.

Ова се 14 најубави градови во Европа кои се совршени за соло патување:

1. Прага

Главниот град на Чешка е град чија големина ви овозможува да посетите голем број од важните туристички дестинации движејќи се пешки. Сè е оддалечено на само неколку чекори па можете да го посетите и Стариот град и познатиот дворец.

14-najdobri-gradovi-vo-Evropa-za-solo-patuvanje-02 copy

2. Лондон

Одличната сообраќајна мрежа е нешто кое навистина ќе ви биде од корист бидејќи на тој начин ќе можете да посетите голем број од туристичките атракции низ градот.

14-najdobri-gradovi-vo-Evropa-za-solo-patuvanje-03

3. Луцерн

Следете ги чекорите на Марк Твен и откријте ги убавините на крајбрежното гратче Луцерн сместено на истоименото езеро.

14-najdobri-gradovi-vo-Evropa-za-solo-patuvanje-04

4. Рејкјавик

Прогласен за еден од најмирните градови во светот, Рејкјавик е местото каде можете да уживате во денови каде дневната светлина трае и по 21 час.

14-najdobri-gradovi-vo-Evropa-za-solo-patuvanje-05

5. Берлин

Градот каде можете да уживате во модерна архитектура, но и во барокот и ренесансата. Тоа е градот за кој навистина ќе треба да издвоите повеќе од 2-3 дена бидејќи има огромен број на места кои навистина треба да ги посетите.

14-najdobri-gradovi-vo-Evropa-za-solo-patuvanje-06

6. Хелсинки

Уште еден главен европски град каде покрај местата кои можете да ги посетите, можете да уживате и во долги прошетки по плажите и да јадете во некој од одличните ресторани кои нудат магичен поглед на Балтичкото Море.

14-najdobri-gradovi-vo-Evropa-za-solo-patuvanje-07

7. Берген

Прогласен за светско наследство на УНЕСКО, Берген е одлично место за соло патување каде ќе можете да уживате во идиличната природна убавина и чистиот воздух.

14-najdobri-gradovi-vo-Evropa-za-solo-patuvanje-08 copy

Уште 7 прекрасни градови на следната страна...



Би можело да ве интересира:

10 места низ Европа што можете да ги посетите ова лето 2023 Полуостровот Истра е преубав дел од Хрватска кој вреди да се посети на лето, осо...
5 интересни опции за луѓето кои не сакаат летниот одмор да го поминат на плажа Можете да посетите некои од скандинавските земји, или пак некои од европските гр...
Го посетив селото на Попај морнарот во Малта - бајковита дестинација која ме врати во детството и ми... Она што навистина ме врати во детските денови и ја разбуди мојата меморија со сл...
Најпознатите (и најзначајните) градби ширум светот Пирамидите во Египет се како симбол на древен Египет кој ја покажува моќта, но и...
Од забави до зори на EXIT до дегустација на 500 различни вида вино – Зошто треба да го посетите Нови... Нови Сад, градот кој истовремено е и мирен и полн со живот, нуди по нешто за сеч...
Носталгија по детството во викендичката блиску Куманово – месен леб, музика од грамофон и легенди за... Постојат места кои се отвораат како портал и нè враќаат во нашите спомени од дет...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg