До 5 години децата ги третираат како кралеви, после 5 - како робови - Правила на родителите од Тибет

Правилата што ги следат тибетските родители им помагаат да израснат комплетни и независни личности. Па, изгледа дека можеме да научиме многу од овој народ.

do-5tata-godina-gi-tretiraat-decata-kako-kralevi-najvazhnite-pravila-na-tibetskite-roditeli-01.jpg

Кај Тибетанците најважното е да нема никакво понижување, ниту физичко казнување на децата. Тие сметаат луѓето кои сакаат да удрат дете, го прават тоа бидејќи детето не може да им врати.

Погледнете кои правила ги следат родителите од Тибет и зошто би требало да ги пробате и вие:

Прв период: До 5 години

Во овој период, родителите се однесуваат со детето „како со крал“. Не му забрануваат ништо, не го казнуваат, но доколку направи нешто опасно, тие пробуваат да изгледаат исплашено.

На овој начин, детето ќе сфати дека направило нешто лошо.

На оваа возраст се будат љубопитноста и интересот за животот, а детето сè уште не е способно да сфати покомплексни правила.

Доколку, на пример, детето скрши вазна, тоа не знае дека за таа вазна се потребни пари што некој ги заработил. Па ако му се развикате, само ќе му покажете дека сте посилни од него и ќе предизвикате страв.

do-5tata-godina-gi-tretiraat-decata-kako-kralevi-najvazhnite-pravila-na-tibetskite-roditeli-02.jpg

Втор период: Од 5 до 10 години

Во овој период, родителите се однесуваат кон детето како кон роб. Му даваат обврски и очекуваат да ги заврши.

Доколку детето не успее да заврши нешто, можат да го казнат, но никако со физичко насилство.

Во овој период активно се развива интелектот на детето. Па, тоа може да сфати дека неговите постапки имаат последици. Истовремено, во овој период родителите се обидуваат да го научат детето на што е можно повеќе работи.

do-5tata-godina-gi-tretiraat-decata-kako-kralevi-najvazhnite-pravila-na-tibetskite-roditeli-03.jpg

Трет период: Од 10 до 15 години

Кога детето ќе наполни 10 години, родителите почнуваат да го гледаат како еднакво на нив. Бидејќи сепак родителите имаат повеќе искуство од тинејџерите, тие постојано ги советуваат своите деца, но и ги поддржуваат во нивните цели. Им покажуваат што треба да прават и како да се однесуваат преку пример.

Доколку детето направи грешка, родителите ги избегнуваат директните забрани и казни и се обидуваат да му укажат на негативните последици.

Во овој период, кај детето се формираат независноста и сопственото мислење, па тоа почнува да презема одговорност за сè што прави.

do-5tata-godina-gi-tretiraat-decata-kako-kralevi-najvazhnite-pravila-na-tibetskite-roditeli-04.jp.jpg

Последен период: После 15 години

Кога детето ќе наполни 15 години, работата на родителите е веќе завршена.

Тие му покажуваат почит на своето дете, знаат дека е доцна за какво било друго воспитување и ги гледаат резултатите од досегашната работа.

do-5tata-godina-gi-tretiraat-decata-kako-kralevi-najvazhnite-pravila-na-tibetskite-roditeli-05.jpg

Што ако не се почитуваат овие правила?

Доколку до петтата година го контролирате и казнувате детето, речиси сигурно ќе ја потиснете неговата креативност, интелектот и интересот за животот. Ќе го научите дека секогаш треба да им се покорува на посилните и дека не смее да се изразува.

Откако ќе наполни 5 години, а вие продолжите да му удоволувате сè на вашето дете, тоа може да стане зависно од вас. Речиси сигурно нема да има желба за напредок и развој.

Доколку сè уште сте премногу заштитнички настроени кон детето и откако ќе наполни 10 години, тоа може да прерасне во несигурна и зависна личност.

Доколку не му покажете почит на детето постаро од 15 години, тоа никогаш нема да ви го прости тоа. На оваа возраст детето веќе се чувствува како самостојна личност и има потреба од вашите почит и поддршка.

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Писмо до моето дете: „Ти си мојата сјајна ѕвезда во овој темен универзум“ Мое дете... Ти си моето денес, моето утре и сите мои денови, по утрешниот. Ти си...
Илустрации за родители: Како да се справите со непријатните ситуации со вашите деца? Што да направите кога детето не сака да ги дели играчките или, пак, кога ќе науч...
Синот ми се загуби во зоолошка во Скопје - совети како најлесно да го најдете детето во толпа Детето ви ја пуштило раката и побегнало, а наместо да дојде кај вас додека избез...
Фрази што не треба да му ги кажувате на детето (за да биде среќно кога ќе порасне) Немојте да го нарекувате детето „дебелко“ или „слабичко“ или да користите слични...
Проодување кај детето: Како да го охрабрите и на што да обрнете внимание? Предупредувањата од типот „Внимавај, ќе паднеш!“ се непотребни, бидејќи тре...
Не сака да се дружи со деца, бега од врева - Дали и вие имате високо сензитивно дете? Вашето дете ги покрива ушите и му пречи врева, реагира на сѐ што е ново, ги забе...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg