11 лекции кои треба да ги научите пред да се селите во нов дом


11 лекции кои треба да ги научите пред да се селите во нов дом

Преселувањето од еден во друг дом не е воопшто лесно, па затоа треба да ги слушаме советите од оние кои менувале повеќе од 2 живеалишта.

11-lekcii-koi-treba-da-gi-nauchite-pred-da-se-selite-vo-nov-dom-01.jpg

Иако одзема многу време и енергија, сепак, доколку добро се организирате, постои начин едноставно да поминете низ целиот овој процес.

Ако знаете што ќе спакувате, а што ќе фрлите, како да се спакувате и како безбедно да ги пренесете работите, сè ќе помине во најдобар ред.

Според искусни луѓе кои често се преселувале, ова се неколку лекции кои треба да ги научите:

Дајте си време колку што ви треба

Не го потценувајте времето кое е потребно за подготовка пред селење и имајте предвид дека треба да си го спакувате целиот живот.

Минимум 1 месец ви е потребен за да ставите сè во ред, да почнете да гледате што имате, што ќе зачувате и малку по малку да почнете да пакувате и организирате.

11-lekcii-koi-treba-da-gi-nauchite-pred-da-se-selite-vo-nov-dom-02.jpg

Споредете ги цените на различни компании за селење

Доколку немате возило со кое може да ги пренесете работите и се одлучите на компанија за селење, добро истражете го пазарот и понудата и најдете ја онаа која има најповолни цени и добри критики.

11-lekcii-koi-treba-da-gi-nauchite-pred-da-se-selite-vo-nov-dom-03.jpg

Научете повеќе за светот во кутитја

Најлесно е да користите кутии во кои ќе ги спакувате повеќето работи, па кога ќе купувате имајте предвид дека постојат различни големини и облици. Пред да купите повеќе од секој вид, размислете прво дали ќе ви бидат корисни и за што, колку лесно ќе може да спакувате нешто во нив и направете добар план колку кутии ќе ви бидат потребни и за што точно ќе ги употребите.

11-lekcii-koi-treba-da-gi-nauchite-pred-da-se-selite-vo-nov-dom-04.jpg

Подарете или продадете сè што не ви е потребно

Низ годините, многумина чуваат работи кои не ги користат, но немаат срце да ги фрлат. И тоа е лесно сè додека не треба да се преселите, па веројатно нема да сакате буквално секоја ситница повторно да си ја носите со вас.

Треба да влезете во новиот дом организирано и да не го наполните уште од почеток со глупости. Направете добра селекција и водете се по следното правило – ако нешто не сте користеле повеќе од 6 месеци, веројатно не ви е потребно, па може да го фрлите, продадете или подарите, зависно што е.

11-lekcii-koi-treba-da-gi-nauchite-pred-da-se-selite-vo-nov-dom-05.jpg

Селектирајте и направете листа од работите што ќе ги зачувате

Во исто време додека го скенирате и анализирате домот и ги вреднувате сите работи кои ги поседувате, може веднаш да почнете да правите селекција и на лист да запишете што ќе зачувате.

Така, кога ќе почнете да се пакувате, ќе може полесно да направите ред и организација, а не само да фрлате и трупате работи во кутиите.

Исто така, може да ставате броеви на кутиите и на секој список да ја ставате бројката на кутијата во која сте ги спакувале тие работи – така ќе знаете што каде се наоѓа и полесно ќе се снајдете во случај да ги изгубите.

11-lekcii-koi-treba-da-gi-nauchite-pred-da-se-selite-vo-nov-dom-06.jpg

Трик за добро затворање на кутиите

Со цел да не ви биде страв да ги подигнете откако ќе ги наполните, треба да знаете правилно да ги затворите, односно залепите.

За полесните кутии, доволно е да формирате буква „H“ на основата со трака за лепење. За потешките кутии, врз дорбираната буква „Н“, треба да залепите и трака во форма на буквата „X“ одозгора.

Фотографијата ќе ви помогне полесно да го разберете процесот на лепење:

11-lekcii-koi-treba-da-gi-nauchite-pred-da-se-selite-vo-nov-dom-07.jpg

Продолжува на следната страна... Би можело да ве интересира:

Што сè можете да исчистите дома со медицински алкохол? Медицинскиот алкохол е нешто што го има во речиси секој дом. Најчесто се користи...
Топ 5 работи во домот на кои не смеете да штедите дури и кога сте „кнап“ со пари Од прозорци до добра инсталација, кога опремувате или реновирате дом на кои рабо...
12 работи кои од денес треба да ги правите на нов начин Секој ден несвесно правиме стотици работи кои веќе станале механичка, а не проми...