Зен уметност: Како да направите jапонска градина во дворот?


Зен уметност: Како да направите jапонска градина во дворот?

Надалеку познатите јапонски градини се симбол на животот без стрес, а се одликуваат и со природен изглед и асиметрија.

zen-umetnost-tajnite-na-japonskite-gradini-01.jpg

Уредувањето на градината во јапонски стил подразбира комбинации на минијатурни дрва, грмушки и елементи кои имаат зад себе посебно важно значење.

Целта е да се постигне елегантно пејсажно решение, но суштината е да се обезбеди атмосфера на мир и тишина.

Градините во јапонски стил го слават односот меѓу човекот и природата и балансот меѓу нив е најважен.

Ова се 6 елементи карактеристични за јапонските градини:


1. Фонтана

Во јапонските градини често се забележуваат детали со вода. Во овој случај не станува збор за оние фонтани кои на ум ни надоаѓаат, кои брзо протекуваат и се распрскуваат насекаде.

Водата во нив треба да се движи бавно и да го одразува значењето кое стои зад неа. Според Јапонците, водата е симбол на мудроста и извор на животот.

Нема да ви биде потребно многу. Малку бамбус и дома можете да имате своја Јапонска фонтана.

zen-umetnost-tajnite-na-japonskite-gradini-1.jpg


2. Интересни камења

На местата каде не пости поток, езерце или фонтана, во Јапонија се поставуваат камења од најразлични облици.

Доволно е само да ја дефинирате песокта околу нив.

zen-umetnost-tajnite-na-japonskite-gradini-2.jpg


3. Камена ламба

Каменот во Јапонија е симбол на долговечноста, а специфичните ламби кои се сретнуваат во нивните градини се симбол на четирите природни елементи: водата, земјата, оганот и ветерот.

zen-umetnost-tajnite-na-japonskite-gradini-3.jpg


4. Мов

Густата мов во Јапонските култура претставува хармонија и традиција. Таа често се сретнува во градините околу крупните камења.

zen-umetnost-tajnite-na-japonskite-gradini-4.jpg


5. Мини дрва

Необичните минијатурни дрва придонесуваат во зголемувањето на ведрината и среќата. Тие се симбол на прецизното контролирање и управување со природата.

zen-umetnost-tajnite-na-japonskite-gradini-5.jpg


6. Бел песок

Тој е симбол на невиноста и чистотата, а најчесто се користи за декорирање и разубавување пред портите на куќите и храмовите.

zen-umetnost-tajnite-na-japonskite-gradini-6.jpg

Уживајте во фотките...

Би можело да ве интересира:

Креативноста на Јапонцитe: Градини ремек дела во задниот дел од камионите (фото) Цвеќе, трева, дрвца, па дури и клупи, Јапонците успеаја да прикажат дека градот ...
Високо над градските улици, скриени се зелените оази на Њујорк (фото) Живописните мини градини се сместени на покривите од зградите, оживувајќи ја при...
20 мини градини со кактуси кои може да ги направите сами за дома Нема кој не сака кактуси. Во различни форми, големини, со цветчиња во разни бои,...

Најчитани неделава