Зошто во двор треба да ставите лажица со шеќер и вода?


Зошто во двор треба да ставите лажица со шеќер и вода?

Идејата за поставување на лажица со мешавина од шеќер и вода веќе подолг период се шири по социјалните мрежи. Изгледа чудно и необично, но постои добра причина зошто уште денес треба да го направите истото.

zosto-vo-dvor-treba-da-stavite-lazica-so-shekjer-i-voda-01.jpg

Во последните 5 години популацијата на пчелите е опадната за една третина. Кога пчелите би изумреле, на човештвото би му останале уште 4 години живот, наведува британскиот зоолог Дејвид Атенброу.

Ситуацијата ќе ја спасите ако го направите трикот со лажицата полна со шеќер и вода.

zosto-vo-dvor-treba-da-stavite-lazica-so-shekjer-i-voda-02.jpg

Земете голема лажица. Во неа промешајте шеќер и вода. Оставете ја на видно место во тревата или до цвеќињата во дворот или на терасата.

Во овој период од годината пчелите честопати изгледаат како да умираат или како да се веќе мртви, но не мора да биде така. Пчелите знаат само да се изморат и да им снема сила за да се вратат до кошницата.

zosto-vo-dvor-treba-da-stavite-lazica-so-shekjer-i-voda-03.png

Едноставната мешавина од шеќер и вода ќе ја освежи исцрпената пчела и ќе ѝ помогне да си го продолжи патот до кошницата.

Доволни се 2 лажици бел шеќер со 1 лажица вода и добиената смеса добро да ја распоредите на повеќе видни места.

zosto-vo-dvor-treba-da-stavite-lazica-so-shekjer-i-voda-04.JPG

М. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Замија-растение кое носи среќа и пари, а нема да успеат да го исушат и најнеспособните Доколку припаѓате на онаа категорија луѓе кои може да умртват и кактус, без гриж...
Како да си направите градина, дури и ако живеете во стан? Кога станува збор за градини, просторот не треба да претставува проблем. Всушнос...
Кои растенија и декоративни садници се садат овој период? Периодот на есен е идеално време за посадување на надворешни растенија. Тие осве...