Во Ирска - Гинис, во Унгарија - Уникум, во Македонија - Ракија, што да се напиете при прошетка низ Европа?


Во Ирска - Гинис, во Унгарија - Уникум, во Македонија - Ракија, што да се напиете при прошетка низ Европа?

Некои купуваат сувенири, други имаат пасија да ги разгледаат сите објекти и културни знаменитости за време на посетата на некоја земја, а пак трети да каснат и пивнат нешто локално и сосема автентично за поднебјето.

Sto-da-se-napiete-pri-prosetka-niz-Evropa-01.jpg

Доколку сте од третата група и повеќе ви значи да си пивнете нешто добро, отколку некоја сувенир или магнет, еве ги пијалаците кои се задолжителни при посетата на следните европски дестинации:

Ирска: Гинис

Што е тоа: Ирско суво темно пиво

Зошто е одлично: Тоа е најпродаваниот алкохолен пијалак во Ирска (со продажба од преку 2 билиони фунти годишно); прв пат било направено во 1759 година кога Артур Гинис закупил стара пиварница за 9000 фунти (за 45 фунти годишно); официјално пивото всушност има многу темноцрвена боја.

Sto-da-se-napiete-pri-prosetka-niz-Evropa (5).jpg

Франција: Шампањско

Што е тоа: Пенливо вино произведено во регионот Шампањ во Франција, направено според многу строги правила за втората ферментација на виното.

Зошто е одлично: Затоа што е првото пенливо вино што било направено случајно и било наречено „ѓаволско вино“.

Sto-da-se-napiete-pri-prosetka-niz-Evropa (14).jpg

Шпанија: Сангрија

Што е тоа: Сечкано овошје, црвено вино и бренди

Зошто е одлично: Затоа што името го добило по збор што означува пуштање крв, благодарение на неговата боја.

Sto-da-se-napiete-pri-prosetka-niz-Evropa (1).jpg

Холандија: Џеневер

Што е тоа: Ликер направен со дестилирање на варено вино со додаток од бобинки за да се прикрие не баш убавиот вкус.

Зошто е одлично: Слично како шампањското и текилата, ЕУ регулаторите налагаат дека пијалакот може да се нарече Џеневер, само доколку е произведен во Холандија. И да не заборавиме, овој пијалак се пие без да ги користите рацете.

Sto-da-se-napiete-pri-prosetka-niz-Evropa (10).jpg

Германија: Кое било рајнхајтсгебот пиво

Што е тоа: Пиво кое што е направено според германскиот закон за чистота на пивото, којшто ја ограничува подготовката на пивото на основните состојки: вода, квасец и јачмен, уште од 1993 година.

Зошто е одлично: Рајнхајтсгебот значи дека во пивото нема да добиете чудни работи како што е овошје или морска храна и исто така значи дека ќе го пиете од стаклена кригла.

Sto-da-se-napiete-pri-prosetka-niz-Evropa (2).jpg

Англија: Пимс број 1

Што е тоа: Пијалак базиран на Џин со овошје и зачински вкусови, помешан со сува англиска пенлива лимонада, како и со мента, краставичка и лимон, а понекогаш може и со јаболко или портокал.

Зошто е одлично: Затоа што Џејмс Пим го креирал ова „пиење на куќата“ за неговиот бар во Лондон во 1840 година, а подоцна истото почнал да го флашира и продава. Исто така овој пијалак е поврзан со Вимблдон уште од 1971 година.

Sto-da-se-napiete-pri-prosetka-niz-Evropa (13).jpg

Португалија: Порто вино

Што е тоа: Зајакнато вино

Зошто е одлично: Не може да не ви се допаѓа вино зајакнато со бренди и отстоенo во дрвени буриња. Тоа е слично како и обичното вино, само е поблаго и со повеќе алкохол. Исто така одлично е да се пие со десерт.

Sto-da-se-napiete-pri-prosetka-niz-Evropa (7).jpg

Австрија: Шнапс

Што е тоа: Дестилирано бренди од овошје

Зошто е одлично: Ова е алкохол којшто потекнува од Австрија уште од 1700 година и се прави од диво овошје, бобинки, па дури и шишарки. Исто така, добро е за да се стоплите во зима.

Sto-da-se-napiete-pri-prosetka-niz-Evropa (18).jpg

Уште 7 пијалаци на следната страна...Би можело да ве интересира:

Зошто некои луѓе се посклони кон дамки од црно вино на забите? Сигурно сте забележале дека кога пиете црно вино, тоа не ги бои забите кај сите ...
Салеп, грог, зачинето чоколадо - Топли пијалаци од различни страни на ... Зима е, ладно е, деновиве уживаме во снежната покривка и зарем може да помислите...
10 грчки пива кои вреди да ги пробате кога сте веќе таму Сите кои се „редовни“ на грчките плажи и бич барови, сигурно го знаат вкусот на ...