Зошто топлото кафе е најдобриот пијалак за летните жешки денови?


Зошто топлото кафе е најдобриот пијалак за летните жешки денови?

Факт е дека жешките денови ве тераат да посегнете по некој освежителен и студен пијалак. Но, според едно истражување од Универзитетот Томас Џеферсон во Филаделфија, ништо не може да го замени топлото кафе.

toploto-kafe-e-najdobriot-pijalak-za-letnite-zheshki-denovi-01.jpg

Имено, топлото кафе има многу повеќе антиоксиданси од ладното.

Антиоксидансите го одржуваат здравјето на клетките и го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни болести, дијабетес тип 2 и прерана смрт.

„Истражувањето покажа дека пиењето кафе е добро за здравјето, особено топлото кафе бидејќи содржи повеќе антиоксиданси“, изјавила коавторката на истражувањето, Меган Фулер.

Покрај тоа, резултатите покажале дека топлите и ладните пијалаци имаат исто ниво на киселост.

toploto-kafe-e-najdobriot-pijalak-za-letnite-zheshki-denovi-02.jpg

Сепак, кога ќе го земете предвид топлото време, уживањето во врело кафе станува потешко. Доколку не можете да пиете топли пијалаци во лето, важно е да знаете дека и ладното кафе содржи антиоксиданси и останати минерали кои имаат добро влијание врз здравјето.

Единствената предност на ладното кафе е тоа што за многумина има подобар вкус, па поретко се додаваат шеќер, шлаг или други додатоци што му ја зголемуваат калоричната вредност.

Досега се мислеше дека ладните пијалаци имаат пониска киселост, па со тоа дека се и подобри за желудникот. Но според ова истражување, рН вредноста и на топлото и на ладното кафе е речиси иста, односно од 4,85 до 5,13.

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Како свежо меленото кафе го подобрува вашето здравје? Дебатата за здравствените ефекти на кафето трае со години, а аргументите постоја...
Зошто некои луѓе се посклони кон дамки од црно вино на забите? Сигурно сте забележале дека кога пиете црно вино, тоа не ги бои забите кај сите ...
Што да додадете во топлото чоколадо за богат, зимски вкус? Во ладните зимски денови, нема ништо поубаво од тоа да се стуткате под ќебе и да...