Успешни Македонци низ светот: Катерина од Гостивар работи во водечка ИТ компанија во Германија

„Постои разлика меѓу платите помеѓу мажите и жените во ИКТ секторот, но ме радува фактот што многу компании настојуваат да ги подобрат условите за жените“ - вели во интервју за CRNOBELO.com, Катерина Велјаноска, Македонка која неколку години работи како програмер во Бон, Германија.

uspeshni-makedonci-niz-svetot-katerina-od-kumanovo-raboti-vo-vodechka-it-kompanija-vo-germanija-01.jpg

Катерина Велјаноска (33) е гостиварка, која живее и работи во Бон, Германија, заедно со своето семејство, и е активист на Woman in Tech во Германија.

Катерина е специјалист за Cloud Computing и DevOps, а откако на Универзитетот за Југоисточна Европа во Тетово дипломирала на катедрата за компјутерско инженерство, на истиот универзитет во Скопје ги завршила постдипломските студии од областа на компјутерските науки.

Освен што е максимално посветена на својата работа, таа се заложува жените повеќе да бидат застапени во информатичкиот сектор, а во интервју за CRNOBELO.com зборува за тоа како е да се биде жена која работи во сектор, каде што сè уште доминантните и раководни позиции најчесто им се доделуваат на мажи.

uspeshni-makedonci-niz-svetot-katerina-od-gostivar-raboti-vo-vodechka-it-kompanija-vo-germanija-02_copy.JPG

Проследете го целото интервју со Катерина:

Од каде љубовта за компјутерските науки и кога за првпат сфативте дека имате талент за програмирање?

Уште во средно образование имав голем интерес кон компјутерските науки и одлучив моето образование да го насочам кон тоа поле.

Посебна благодарност кон мојот професор по компјутерска архитектура на Универзитетот за Југоисточна Европа, господинот Азир Алиу кој имаше големо влијание врз поттикнувањето на интересот за компјутерските науки и ме охрабри понатаму да го развивам мојот талент за програмски вештини.

Секако, тука се и сите останати професори на кои сум им многу благодарна.

uspeshni-makedonci-niz-svetot-katerina-od-gostivar-raboti-vo-vodechka-it-kompanija-vo-germanija-03.JPG

Кога го добивте првиот компјутер и што беше прво што научивте да правите на него?

Првиот компјутер го добив како подарок од моите кога бев дете.

Првите работи што ги научив беа основни вештини за користење на компјутерот, а потоа се заинтересирав за тоа како функционира компјутерот и истражував во таа насока.

uspeshni-makedonci-niz-svetot-katerina-od-gostivar-raboti-vo-vodechka-it-kompanija-vo-germanija-06.JPG

Се смета ли сè уште програмирањето само за машка професија?

Да, за жал жените ги има помалку во оваа професија, но лично сметам дека тие се исто така успешни како и мажите и постигнуваат големи резултати во полето на информатиката.

Со оглед на тоа дека студирав во Универзитетот на Југоисточна Европа можам да кажам дека таму посебно внимание се обрнуваше за поттикнување и мотивација на женските студенти во полето на компјутерските науки.

Уште во студентските денови бевме ангажирани во многу презентации и промоции и нè насочија кон заедничко вмрежување на жените во технологија.

Јас сум ентузијаст за вклучување на сè поголем број на жени во компјутерските науки, сум мотивирана во тоа што го работам и секојдневно се трудам да поттикнам сè повеќе млади девојки да го следат мојот пат во градење на кариера во полето на компјутерските науки и секогаш ќе бидам тука да ги поддржам за да ги надминат сите предрасуди со кои се среќаваат на нивниот пат за градење на успешна кариера.

Во таа насока беше и моето интервју кое неодамна го дадов за Woman in Tech за Германија, Австрија и Швајцарија.

uspeshni-makedonci-niz-svetot-katerina-od-gostivar-raboti-vo-vodechka-it-kompanija-vo-germanija-04.JPG

Постои ли разлика во платите меѓу мажите и жените во ИКТ секторот? Кој заработува повеќе?

Да, мое мислење е дека постои разлика меѓу платите, но ме радува фактот што многу компании се заинтересирани за оваа проблематика и настојуваат да ги подобрат условите за жените во ИКТ секторот.

Сепак треба да имаме предвид дека платите се во зависност и од нивните вештини, искуства и работни позиции.

uspeshni-makedonci-niz-svetot-katerina-od-gostivar-raboti-vo-vodechka-it-kompanija-vo-germanija-10.JPG

Што е она што го сметате за најголем успех што сте го постигнале досега?

Со мојата посветеност во работата јас успеав да бидам промотор на жените во технологијата и сум активен член на Woman in Tech во Германија.

Нашето здружение има за цел да ги поддржи и да го охрабри учеството и напредокот на жените во информатичката и технолошката индустрија.

Јас сум добитник на еден од најголемите грантови за доусовршување во областа на DevOps кој го доделува Германија на успешните млади информатичари.

uspeshni-makedonci-niz-svetot-katerina-od-gostivar-raboti-vo-vodechka-it-kompanija-vo-germanija-05.JPG

Продолжува на следната страница...



Би можело да ве интересира:

Ребека, Македонка во Сан Франциско: „Животот ми приреди бура - како испливав нагоре без страв и омра... „Дефинитивно самодовербата се губи ако имате партнер кој не е тоа што сте го зам...
Кире Лазаров: „Со Каролина бевме партнери за матура, поради погрешна дијагноза мислев дека рано ќе ј... „Финалето на Светското клупско првенство беше мојот најтежок натпревар во кариер...
Петар Грашо за CRNOBELO: „Кога се роди Алба бев во Охрид, тие 10 часа додека патував до дома ми беа ... „Кога стигнав во болницата, ме одведоа во делот со бебињата и ми рекоа: 'Ов...
Бобан Алексов живее 6 години во Данска: „Заминав 'на слепо', работа најдов случајно на Фејсбук, живо... Боби Алексов (37) од Скопје, 6 години живее во Оденсе, Данска. За себе вели дека...
Иван Босиљчиќ за CRNOBELO: „Јелена ме научи да бидам романтичен, порано не бев како ликовите што ги ... „На 6 години добив брат, а многу сакав сестра. Родителите ми велеа дека ќе имам ...
Барбара Поповиќ за CRNOBELО: „Имам италијански корени, ќе пеам на Сан Ремо“ „Од македонските музичари најблиска сум со Иван Јованов од Либеро бенд. Тој ми е...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg