Едвина е Филипинка мажена во Велес: „Обожавам сарма и ја сакам љубезноста на Македонците“

 Едвина Јанга Гочев е 37-годишна Филипинка која љубовта ја донесе во македонскиот град Велес, каде живее со својот сопруг Митко и двете деца, Адријана и Матео.

edvina-e-filipinka-mazhena-vo-veles-najmnogu-obozhavam-sarma-i-ljubeznosta-na-makedoncite-01.jpg

Eдвина ни открива дека омилено јадење и е македонската сарма, а обожава да подготвува баклава и трилече. Ја сака македонската природа, а омилен град и е нејзиниот Велес. Признава дека од Филипините ѝ недостига храната, а полека го учи македонскиот јазик.

За животот во Велес Едвина споделува за CRNOBELO.com:

Каде го запозна твојот сопруг и дали беше тешко да се донесе одлуката да живееш во мал град во Македонија?

Со сопругот се запознав на брод каде што двајцата работевме, јас како крупие во казино, а тој во гифт-шоп. Се венчавме на Филипините, и потоа работевме уште еден договор заедно додека јас не останав бремена на брод.

Јас се вратив дома на Филипините, додека мојот сопруг средуваше документи за јас да можам да дојдам и живеам во Македонија. Веќе четири години живеам во Велес.

filipinkata-edvina-za-zivotot-vo-makedonija-go-sakam-ednostavniot-zivot-vo-veles-prirodata-i-sarmata  -16.jpg

Каков е животот во Велес како странец и мајка на две мали деца?

Јас имам лесен и едноставен живот во Велес. Не ми е потребно да возам за да стигнам до продавници, аптеки, амбуланта или болница, паркови и ресторани. Како мајка на две деца ова многу ми помага. Секаде можам да стигнам сама и ги земам моите дечиња со мене.

Што најмногу ти се допаѓа во Македонија?

Ми се допаѓа воздухот, многу е поразличен од Филипините, а и од другите земји кои сум ги посетила. Ми се допаѓаат езерата, планините, природата и реките со бистра и ладна вода.

filipinkata-edvina-za-zivotot-vo-makedonija-go-sakam-ednostavniot-zivot-vo-veles-prirodata-i-sarmata  -06.jpg

Што не ти се допаѓа во Македонија?

Не ми допаѓа тоа што не може да се најде добро платена работа.

Дали го научи јазикот и дали имаше проблеми да комуницираш со Македонците?

Тешко ми е да го научам македонскиот јазик бидејќи ми зборуваат англиски, вклучувајќи ја и мојата свекрва. Но, сепак успеав да научам основен македонски јазик.

filipinkata-edvina-za-zivotot-vo-makedonija-go-sakam-ednostavniot-zivot-vo-veles-prirodata-i-sarmata  -14.jpg

Која е најголемата тешкотија со која се соочуваш како мајка и странкиња во Македонија?

Најтешко ми е што немам работа и кариера. Долги години сум невработена. Како млада мајка со мали деца ми беше во ред бидејќи целосно им бев посветена на нив, но сега тие се пораснати и сакам и ми треба работа. Тоа што не можам да најдам работа ме растажува, бидејќи сакам да работам, а не само да седам дома.

filipinkata-edvina-za-zivotot-vo-makedonija-go-sakam-ednostavniot-zivot-vo-veles-prirodata-i-sarmata  -07.jpg

Дали е тешко да ги растеш децата во земја која не е твоја матична земја?

Не ми е тешко да ги растам моите деца во земја во која не сум родена. Ми се допаѓа македонската култура и храна, и повеќето Македонци се добродушни и љубезни луѓе. Немам никакви проблеми моите деца да растат тука.

Како те прифатија велешаните?

Локалното население одлично ме прифати и секогаш се многу гостопримливи и љубезни спрема мене. Мислам дека добродушноста, гостопримливоста и љубезноста се основните одлики на македонскиот народ.

filipinkata-edvina-za-zivotot-vo-makedonija-go-sakam-ednostavniot-zivot-vo-veles-prirodata-i-sarmata  -17.jpg

Што ти се допаѓа од нашата кујна и што научи да готвиш?

Сармата е моето омилено македонско јадење бидејќи е превкусна. Обожавам да готвам македонски десерти како баклава, трилече и раванија.

filipinkata-edvina-za-zivotot-vo-makedonija-go-sakam-ednostavniot-zivot-vo-veles-prirodata-i-sarmata -02.jpg

Дали тешко се навикна на животот во Македонија?

Филипинците се ориентирани кон семејството и прилично религиозни со почит кон уметноста, модата, музиката и храната, па затоа иако доаѓам од земја која е далеку од Македонија, јас успеав да се адаптирам.

filipinkata-edvina-za-zivotot-vo-makedonija-go-sakam-ednostavniot-zivot-vo-veles-prirodata-i-sarmata  -08.jpg

Продолжува на следната страна...



Би можело да ве интересира:

Бобан Алексов живее 6 години во Данска: „Заминав 'на слепо', работа најдов случајно на Фејсбук, живо... Боби Алексов (37) од Скопје, 6 години живее во Оденсе, Данска. За себе вели дека...
Петар Грашо за CRNOBELO: „Кога се роди Алба бев во Охрид, тие 10 часа додека патував до дома ми беа ... „Кога стигнав во болницата, ме одведоа во делот со бебињата и ми рекоа: 'Ов...
Ребека, Македонка во Сан Франциско: „Животот ми приреди бура - како испливав нагоре без страв и омра... „Дефинитивно самодовербата се губи ако имате партнер кој не е тоа што сте го зам...
Иван Босиљчиќ за CRNOBELO: „Јелена ме научи да бидам романтичен, порано не бев како ликовите што ги ... „На 6 години добив брат, а многу сакав сестра. Родителите ми велеа дека ќе имам ...
Кире Лазаров: „Со Каролина бевме партнери за матура, поради погрешна дијагноза мислев дека рано ќе ј... „Финалето на Светското клупско првенство беше мојот најтежок натпревар во кариер...
Маја од Скопје на 41 година го победи ракот на дојка: „Пациентите кријат дека примаат терапии, кај н... „Сакав и одлучив да живеам и мислам дека таа свесна намера беше пресудна да се п...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg