Интервју со Емили, Кенијка мажена во Прилеп: „Кога ми студи пијам топла ракија и не можам да живеам без јамболија“

„Во Кенија нема зима, а снег имав видено само на телевизија, па може само да замислите колку ми беше ладно. Но, благодарна сум на мојот свекор кој ме научи како да ги преживеам македонските зими. Секој ден во две чашки ракија, и тоа топла ракија наутро и уште една навечер… и секогаш да имам јамболија … Фала ти господе за јамболиите … на почетокот ми беше многу стресно и неудобно бидејќи многу ме боцкаше, но со идејата дека тоа ќе ме спаси од студот се навикнав и сега не можам да живеам без мојата јамболија.“, раскажува Емили Анјанго Аума, родена во Најроби, Кенија.

kenijkata-emili-mazena-vo-prilep-koga-mi-studi-pijam-topla-rakija-i-ne-mozam-da-ziveam-bezjambolija-01.jpg

Емили Анјанго Аума, родена во Најроби, Кенија, својата топла татковина ја замени со Прилеп, каде живее со својот сопруг и ќерката. 36-годишната Емили ни открива дека во Прилеп прв пат видела снег, а свекорот ја научил да пие ракија кога ѝ студи и да се покрива со јамболија.

За CRNOBELO.com таа открива дека на почетокот животот во Прилеп ѝ бил тежок бидејќи не го знаела јазикот, но по пет години, веќе зборува македонски, прави ајвар и бере тутун. Ја обожава македонската кујна, а најчудно ѝ е кога прилепчани ја прашуваат дали во Африка се спие на дрвја и дали имаат облека.

intervju-so-emili-kenijka-mazhena-vo-prilep-koga-mi-studi-pijam-topla-rakija-i-ne-mozham-da-zhiveam-bez-jambolija-02.jpg

Нејзината ќерка е мал полиглот и веќе зборува и македонски и англиски и мајчиниот јазик свахили од Кенија. Инаку, Емили вели дека Скопје ја потсетува на родниот град Најроби, а омилено место во Македонија ѝ е Свети Наум.

kenijkata-emili-mazena-vo-prilep-koga-mi-studi-pijam-topla-rakija-i-ne-mozam-da-ziveam-bezjambolija-04.jpg

Емили открива за CRNOBELO.com:

Што те донесе во Македонија и колку долго живееш во Прилеп?

Живеам во Македонија бидејќи сум мажена за Македонец, но главната причина е мојата ќерка бидејќи сакам таа да ги знае своите македонски корени и да ги научи традициите од Македонија.

kenijkata-emili-mazena-vo-prilep-koga-mi-studi-pijam-topla-rakija-i-ne-mozam-da-ziveam-bezjambolija-23.jpg

Веќе пет години живеам во Македонија, но често одев да го посетам моето семејство во Кенија. Таму седевме по три месеци, бидејќи ќерка ми оди на училиште и не можевме подолго. Среќна сум што ја посетив Кенија и се вратив дома во Прилеп во истиот месец кога почна светската пандемија.

Кои се предизвиците во бракот со сопруг од друга култура?

Зборувајќи за мојот брак со Македонец, ќе зборувам во име на сите интернационални бракови. Најискрено, тоа е голем предизвик кој бара многу разбирање и трпение, и тоа од двете страни.

Бракот со партнер од различна култура е голем предизвик и мачење ако едниот партнер ги следи само своите верувања и традиции, без да ги земе во предвид вредностите и обичаите на сопружникот кој бил роден и израснат во сосема различна култура.

kenijkata-emili-mazena-vo-prilep-koga-mi-studi-pijam-topla-rakija-i-ne-mozam-da-ziveam-bezjambolija-24.jpg

За мене, интернационалниот брак, е голем предизвик бидејќи ме порасна мојата баба, која е многу силна жена, и ме научи секогаш да го кажувам своето мислење без оглед на околностите, но исто така ме научи секогаш да земам предвид дека не сите сме пораснати на ист начин, без оглед на бојата на кожата и на кој крај од светот. Баба ми ме научи да не очекувам ништо од никого без разлика во кој дел од светот и во кое време, а тоа многу ми помогна во работењето со колеги од различни нации, култури и традиции.

Но, да бидам искрена, бракот не е постела од рози ни за сопружници од иста земја и култура, со исти верувања и традиции. На крајот, добриот брак се сведува на комуникација, почит, доверба и многу, многу љубов. Љубовта секогаш победува, ако е вистинска љубов и ако и двајцата се подготвени да се борат еден за друг.

intervju-so-emili-kenijka-mazhena-vo-prilep-koga-mi-studi-pijam-topla-rakija-i-ne-mozham-da-zhiveam-bez-jambolija-01.jpg

Од топлата Кенија дојде во Прилеп кој знае да биде многу студен во зимските месеци. Како се навикна на зимите?

Најголемиот проблем во навикнувањето на животот во Македонија ми беа зимите. Во Кенија нема зима, а снег имав видено само на телевизија, па може само да замислите колку ми беше студено. Но, благодарна сум на мојот свекор кој ме научи како да ги преживеам македонските зими. Секој ден во две чашки ракија, и тоа топла ракија наутро и уште една навечер… И секогаш да имам јамболија… Фала ти господе за јамболиите!

На почетокот ми беше многу стресно и неудобно бидејќи многу ме боцкаше, но со идејата дека тоа ќе ме спаси од студот се навикнав и сега не можам да живеам без мојата јамболија.

kenijkata-emili-mazena-vo-prilep-koga-mi-studi-pijam-topla-rakija-i-ne-mozam-da-ziveam-bezjambolija-12.jpg

Како е да се биде мајка во земја која не е твоја татковина?

Како мајка на почетокот ми беше навистина тешко, бидејќи останав трудна во Катар, каде го запознав сопругот, а се породив во Кенија. Кога мојата ќерка имаше три години се преселивме во Прилеп.

Беше предизвикувачки, но децата учат брзо и лесно се адаптираат, па таа веќе зборува македонски, англиски и германски и мојот мајчин јазик, свахили.

kenijkata-emili-mazena-vo-prilep-koga-mi-studi-pijam-topla-rakija-i-ne-mozam-da-ziveam-bezjambolija-20.jpg

На почетокот таа зборуваше само германски и македонски, па морав да се поттурнам себеси и да научам македонски со неа. Сега можам да читам и пишувам, но имам тешкотии со граматиката, но барем разбирам и можам да комуницирам.

Што ти се допаѓа од македонската кујна и дали готвиш?

Веќе имам научено некои македонски традиции, научив да правам ајвар, кој ми е омилено јадење, а исто така научив и да берам тутун.

kenijkata-emili-mazena-vo-prilep-koga-mi-studi-pijam-topla-rakija-i-ne-mozam-da-ziveam-bezjambolija-16.jpg

Пробав да готвам некои македонски јадења, но ќерка ми рече да се држам до моите африкански специјалитети, бидејќи никогаш нема да готвам вкусно како Македонките и како дедо ѝ, мојот свекор.

Јас ја обожавам македонската храна, и тоа сè, од бурек до грав и сарма, и секое јадење што е зготвено од македонските жени јас сум подготвена да го консумирам.

intervju-so-emili-kenijka-mazhena-vo-prilep-koga-mi-studi-pijam-topla-rakija-i-ne-mozham-da-zhiveam-bez-jambolija-05.jpg

Продолжува на следната страна...



Би можело да ве интересира:

Петар Грашо за CRNOBELO: „Кога се роди Алба бев во Охрид, тие 10 часа додека патував до дома ми беа ... „Кога стигнав во болницата, ме одведоа во делот со бебињата и ми рекоа: 'Ов...
Миро Кацаров за љубовта со Ивана: „Ни се случи љубов на прв поглед, по неколку месеци веќе почнавме ... „Ивана знае дека јас сум блесав и будала на свој начин, па не беше шокирана од з...
Елена Ристеска: „Има многу злоба меѓу народот, се штитам така што никој не знае каде сум и што права... „Почесто плачам од радост, отколку од тага. Емотивна сум за блиски луѓе, за...
Кире Лазаров: „Со Каролина бевме партнери за матура, поради погрешна дијагноза мислев дека рано ќе ј... „Финалето на Светското клупско првенство беше мојот најтежок натпревар во кариер...
Иван Босиљчиќ за CRNOBELO: „Јелена ме научи да бидам романтичен, порано не бев како ликовите што ги ... „На 6 години добив брат, а многу сакав сестра. Родителите ми велеа дека ќе имам ...
Ребека, Македонка во Сан Франциско: „Животот ми приреди бура - како испливав нагоре без страв и омра... „Дефинитивно самодовербата се губи ако имате партнер кој не е тоа што сте го зам...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg