Ѓорѓи Никушев: „Чувам питон, пар аргентински тегуа и ја имам најголемата колекција на пирани“

„Чувам пар аргентински тегуа (огромни гуштери со потекло од Јужна Америка), потоа питон, имам и најголема колекција на пирани и низа други миленици. Половина плата трошам за струја и храна за нив“, открива Ѓорѓи Никушев од Скопје, кој веќе 5 години живее на Малта.

gjorgji-nikushev-chuvam-piton-par-argentinski-tegua-i-ja-imam-najgolemata-kolekcija-na-pirani-01.jpg

Ѓорѓи Никушев од Скопје веќе 5 години живее на Малта и во домот со својата партнерка Хелен чува низа егзотични миленици и тоа од змии и гуштери до најголемата колекција на пирани. Потоа чува ѝ жаба, а има и куче питбул, но тоа му е во Скопје.

За своето уникатно хоби и начинот на кој ги одгледува животните Ѓорѓи споделува за CRNOBELO.com:

„Чувам пар аргентински тегуа, потоа змија од видот „blood“ питон, а имам и најголема колекција на пирани. Покрај нив чувам и низа други видови на риби, а гледањето во аквариумите ми е најголемо задоволство и релаксација.

gjorgji-nikushev-chuvam-piton-par-argentinski-tegua-i-ja-imam-najgolemata-kolekcija-na-pirani-04.jpg

Од сите миленици не можам да издвојам некој како омилен, затоа што ги обожавам сите. Животни чувам откако знам за себе. Но, отровни животни не чувам.

gjorgji-nikushev-chuvam-piton-par-argentinski-tegua-i-ja-imam-najgolemata-kolekcija-na-pirani-05.jpg

Посебна нега и специфични услови бараат змиите, кај нив е важна влажноста на живеалиштето, топлината, УВ светлината итн. Ги хранам со месо, како што се замрзнати глувци, стаорци, пилиња... Рибите пак ги хранам со ракчиња, други видови на риби, октопод, биволско срце итн.

gjorgji-nikushev-chuvam-piton-par-argentinski-tegua-i-ja-imam-najgolemata-kolekcija-na-pirani-13.jpg

gjorgji-nikushev-chuvam-piton-par-argentinski-tegua-i-ja-imam-najgolemata-kolekcija-na-pirani-14.jpg

Ја трошам половина плата на струја и храна за нив. Мора да нагласам дека имам 3.500 литри вода во 12 големи аквариуми, а тоа се 12 надворешни филтер пумпи.

gjorgji-nikushev-chuvam-piton-par-argentinski-tegua-i-ja-imam-najgolemata-kolekcija-na-pirani-06.jpg

gjorgji-nikushev-chuvam-piton-par-argentinski-tegua-i-ja-imam-najgolemata-kolekcija-na-pirani-08.jpg

Ниту едно од моите животни не се гали, тоа се рептили и немаат исти чувства како куче или маче.

gjorgji-nikushev-chuvam-piton-par-argentinski-tegua-i-ja-imam-najgolemata-kolekcija-na-pirani-09.jpg

gjorgji-nikushev-chuvam-piton-par-argentinski-tegua-i-ja-imam-najgolemata-kolekcija-na-pirani-03.jpg

Продолжува на следната страна...Би можело да ве интересира:

„Работам во градската болница во Велес – мора да ви ја пренесам тажната приказна за дедо Петре“ Над дваесет години како сум дел од тимот на градската болница во Велес. За сите ...
Менде Бошевски: „Чувам бурмански питон, долг 2 метри, возрасна змија јаде само 7 - 8 пати годишно“ „Многупати сакав да набавам змија, но бев спречен од родителите бидејќи&nbs...
Дарко Трајковски, сликар и тату артист: „Живееме во многу брзо време, не треба да не се потпираме са... Дарко Трајковски од Куманово е сликар и тату артист, кој според приказните на ма...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg