Тамара од Скопје: „На 33 години се вљубив во трчањето и едвај го чекам секој нареден маратон“

„Со трчање почнав пред речиси две години, во оној момент кога почнаа полициските часови и бескрајните часови поминати пред компјутерски екран, но веќе имам медали и сум вљубена во овој спорт, а мило ми е што бројот на трчачи во Македонија расте од ден на ден...“, раскажува за CRNOBELO.com Тамара Јолевска Попов (35) од Скопје, која е лектор на универзитет.

tamara-od-skopje-na-33-godini-se-vljubiv-vo-trchanjeto-i-edvaj-go-chekam-sekoj-nareden-maraton-01.jpg

Тамара Јолевска Попов (35) од Скопје, е лектор на универзитет и атлетичарка - аматер. Вели дека пред само 2 години започнала со трчање, но според возраста веќе е ветеран во атлетиката.

Таа е и филолог на англиски и шпански јазик и двапати објавен автор на кратки раскази на македонски јазик.

Со неа поразговаравме за нејзината пасија – трчањето и нејзините успеси досега.

Таа за CRNOBELO.com споделува како се вљубила во овој спорт:

„Со трчање почнав пред речиси две години, во оној момент кога почнаа полициските часови и бескрајните часови поминати пред компјутерски екран, што од професионална потреба, што од потреба за социјализација со оние што ми живееја подалеку, а такви има многу.

tamara-od-skopje-na-33-godini-se-vljubiv-vo-trchanjeto-i-edvaj-go-chekam-sekoj-nareden-maraton-07.jpg

За човек што е активен од својата петта година, ова беше погубно. Во тие чудни услови, единствен момент првично за малку ментална хигиена, а потоа и за ментална гимнастика на многу теми од мојот живот (семејство, здравје, работа, итн.) беа бескрајните километри поминати во, најпрво, комплетно несоодветни патики и несоодветна опрема за трчање.

tamara-od-skopje-na-33-godini-se-vljubiv-vo-trchanjeto-i-edvaj-go-chekam-sekoj-nareden-maraton-10.jpg

За волја на вистината, не беше секогаш забавно и во моментот кога одлучив да видам кој друг во градов и државава си бара едно мало прибежиште во трчањето, наидов на една фина група девојки и момци кои ме прифатија како своја веднаш. Нивното/нашето име е Корраннерс.

tamara-od-skopje-na-33-godini-se-vljubiv-vo-trchanjeto-i-edvaj-go-chekam-sekoj-nareden-maraton-04.jpg

Се сретнавме на една трка организирана на скопскиот кеј и почнав со нив да тренирам. Е, од тој момент мојот напредок како трчач и како некој што сака да биде вклучен во секој аспект на трчањето во Македонија почна да прави квантни скокови.

tamara-od-skopje-na-33-godini-se-vljubiv-vo-trchanjeto-i-edvaj-go-chekam-sekoj-nareden-maraton-13.jpg

Би сакала да ги издвојам бројните подиуми во изминатава година и пол, а како најзначајни би ги одбрала третото место на Националното првенство во маратон одржано лани, 2021 во склоп на Скопски маратон и првото место на Националното првенство во полумаратон одржано годинава во Битола, во склоп на уличната трка Трчај бе.

tamara-od-skopje-na-33-godini-se-vljubiv-vo-trchanjeto-i-edvaj-go-chekam-sekoj-nareden-maraton-08.jpg

Којзнае колку трпение му требало на мојот сопруг Бодин со сите тие мои станувања во 3 или 4, па дури и во 2 наутро за да стасам до Битола на првенството, но можам да кажам дека овој успех се должи на тоа трпение и поддршка.

tamara-od-skopje-na-33-godini-se-vljubiv-vo-trchanjeto-i-edvaj-go-chekam-sekoj-nareden-maraton-03.jpg

Продолжува на следната страна...Би можело да ве интересира:

Дарко Трајковски, сликар и тату артист: „Живееме во многу брзо време, не треба да не се потпираме са... Дарко Трајковски од Куманово е сликар и тату артист, кој според приказните на ма...
„Работам во градската болница во Велес – мора да ви ја пренесам тажната приказна за дедо Петре“ Над дваесет години како сум дел од тимот на градската болница во Велес. За сите ...
Дечко од Белград во име на љубовта се пресели во Скопје: „Се вљубив во Бисера - напуштив работа и ку... „Кога Бисера се врати во Скопје по тие 3 прекрасни денови во Белград, се разбуди...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg