Запознајте ги ликовите од филмот „Господ постои, името ѝ е Петрунија“

Уште пред официјалната светска премиера на филмот „Господ постои, името ѝ е Петрунија” на 10 февруари на Берлинале, филмот предизвика огромен интерес кај јавноста.

zapoznajte-gi-likovite-od-filmot-gospod-postoi-imeto-i-e-petrunija-001.jpg

Темата е несомнено интересна, а уште повеќе ветуваат и ликовите кои ја носат приказната, секако на чело со Петрунија, во улога на изврсната Зорица Нушева.

А кого сѐ ќе сретнеме во „Господ постои, името ѝ е Петрунија“?

Петрунија, во улога на Зорица Нушева, има 32 години и е навработена историчарка која живее со мајка ѝ и татко ѝ. Живеат од социјална помош и од работата што повремено ја наоѓа мајка ѝ. Петрунија одбива да се вработи во текстилна фабрика. Таа одбива да ја прифати традиционалната улога што ѝ ја наметнува општеството. Упорна е и одлучна да дојде до заокружувањето на својата идеја, без оглед на околностите.

zapoznajte-gi-likovite-od-filmot-gospod-postoi-imeto-i-e-petrunija-01.jpg

Теона, за Петрунија дополнително вели: „Таа е како Марија Магдалена додека поминува низ своите искушенија, а филмот се претвора во некој вид бајка, или современа игра за денешната жена.“

Васка, во улога на Виолета Шапковска, е нејзината мајка која има многу традиционални гледишта и верувања, а сепак таа се цепи меѓу нејзината мајчинска потреба да разбере и да ја заштити ќерка си и традиционалните вредности кои се толку длабоко вкоренети во нејзиното општество и нејзиниот ментален склоп.

zapoznajte-gi-likovite-od-filmot-gospod-postoi-imeto-i-e-petrunija-02.jpg

Таткото на Петрунија, во улога на Петар Мирчевски, иако не многу присутен, е најголемиот нем поддржувач на својата ќерка.

zapoznajte-gi-likovite-od-filmot-gospod-postoi-imeto-i-e-petrunija-03.jpg

Благица, во улога на Андријана Колевска, е најдобрата пријателка на Петрунија, иако пример за тоа како помладата генерација е неспособна да мисли надвор од строгите правила на нејзиното општество. Кога ќе се најде притисната во ќош, таа многу брзо почнува да го брани моралот кој ја унижува како жена во нејзиниот сопствен свет.

zapoznajte-gi-likovite-od-filmot-gospod-postoi-imeto-i-e-petrunija-04.jpg

Попот, во улога на Суад Беговски, е само играчка во рацете на помоќните; подготвен е да лаже за да ја задоволи идејата прифатена од естаблишментот.

zapoznajte-gi-likovite-od-filmot-gospod-postoi-imeto-i-e-petrunija-12.jpg

Милан, во улога на Симеон Мони Дамевски, е началникот на полицијата кој е вистински дипломат, тој постојано се обидува да го задоволи интересот на сите засегнати страни без да ѝ придава многу важност на вистината.

zapoznajte-gi-likovite-od-filmot-gospod-postoi-imeto-i-e-petrunija-05.jpg

Шанкерот, во улога на Владимир Тулиев, е уште еден претставник на помладата генерација и, иако машко, способен е јасно да различи меѓу исправното и погрешното и да го препознае чинот на Петрунија како праведен.

zapoznajte-gi-likovite-od-filmot-gospod-postoi-imeto-i-e-petrunija-06.jpg

Дарко, во улога на Стефан Вујисиќ, е младиот полицаец кој можност за љубов за Петрунија, нежен е и загрижен, но беспомошен кога станува збор за конечниот исход од настаните.

zapoznajte-gi-likovite-od-filmot-gospod-postoi-imeto-i-e-petrunija-2-2-3.png

Јавниот обвинител, во улога на Бајруш Мјаку, ја препознава апсурдноста на ситуацијата во која се наоѓа Петрунија. Тој среде ноќ е повикан од Скопје во Штип за случајот “Украдениот Крст”.

zapoznajte-gi-likovite-od-filmot-gospod-postoi-imeto-i-e-petrunija-08.jpg

Мажот што го украде крстот, во улога на Илија Волчески, е млад маж кој не може да согледа ништо надвор од неговите интереси како маж. Всушност, во филмот се среќаваат повеќе т.н. “angry mеn” кои се во борба против Петрунија за освојување на крстот.

zapoznajte-gi-likovite-od-filmot-gospod-postoi-imeto-i-e-petrunija-09.jpg

Камерманот Боjкан, во улога на Џевдет Јашари e вљубеник на фудбалот, а секој слободен момент кога не снима, го поминува во обложување.  Провејува чудна симбиоза помеѓу него и новинарката Славица.

zapoznajte-gi-likovite-od-filmot-gospod-postoi-imeto-i-e-petrunija-10.jpg

Славица, во улога на Лабина Митевска, е новинарка, борец исто како и Петрунија, храбра е и бескомпромисна во нејзината битка за правдата и вистината.

zapoznajte-gi-likovite-od-filmot-gospod-postoi-imeto-i-e-petrunija-11.jpg

Би можело да ве интересира:

Го гледав филмот „Barbie“ – Кои ми беа првите впечатоци и зошто треба да му дадете шанса? Шарениот розов свет ве учи што значи да се самоспознаете, тангира повеќе важни т...
Адам Сендлер е на врвот – Кои се најплатените актери за 2023-та? Веројатно на листата очекувате имиња како Марго Роби и Леонардо ди Каприо, но ви...
10 од најдобрите филмови од 2020-та до денес што можеби сте ги пропуштиле Ако сте расположени за акциона комедија, вреди да му дадете шанса на Bullet Trai...
Кој морничав филм да го изгледате викендов, според хороскопскиот знак? На Лавовите сигурно ќе им се допадне Interview with the Vampire, додека Близнаци...
10 филмови што ќе ве внесат во есенско расположение Ако сакате крими приказна, изгледајте го Clue, a доколку сакате филм со доза маг...
10 филмови со силни и инспиративни жени во главните улоги Бремена тинејџерка која носи тешка одлука за најдоброто на нероденото дете, сред...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg