Математички предизвик: Како равенството ќе биде точно?

Пред вас имате слика со проста математичка задача. Ваша задача е да ги распоредите правилно математичките операции: собирање, одземање, множење и делење со цел равенството да биде точно.

Za-onie-shto-sakaat-matematichki-predizvici-kje-ja-reshite-li-tochno-ovaa-matematicka-zagatka-01.jpg

Ве враќаме назад во школските клупи со овој математички предизвик.

Оваа задача можат да ја решат деца од основно училиште, но сепак може понекогаш да ги збуни и возрасните кои заборавиле на основните правила во математиката. 

Кои математички операции ќе ги искористите во празните полиња за равенството да биде точно?

Za-onie-shto-sakaat-matematichki-predizvici-kje-ja-reshite-li-tochno-ovaa-matematicka-zagatka-02.jpg

При решението можете да повторувате одредени операции, а не мора да ги употребите сите.

Точното решение е на следната страна...Би можело да ве интересира:

Математичка загатка – нема да имате мир додека не го пронајдете алгоритмот Ќе можете ли да го откриете решението на оваа математичка равенка? Но, прво ќе м...
Загатка за умни глави: Кој број е паркинг местото на кое има автомобил? Како се снаоѓате со логичките загатки? Дали брзо доаѓате до решението?  ...
Математичка загатка: Буџетот на 3 пријателки - ќе го решите ли проблемот? Пред вас е интересна математичка загатка, која во основно ќе ја решевте за помал...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg