Час по дизајн - кој ја создал познатата трафика?
Спонзорирано од:
Спонзорирано од ОгласиЗаРабота.мк


Час по дизајн - кој ја создал познатата трафика?

Сите ја знаеме добропознатата форма на зелената трафика. Таа има безброј функции и неограничен рок на траење. Но, кој е дизајнерот и кога е произведена првата трафика?

Koj-ja-sozdal-zelenata-trafika-01.jpg

Покрај тоа што „Киоск 67“ е релативно стар како дизајн и производ, тој сè уште функционира на голем дел од територијата на Македонија, па и на бившите југословенски простори и пошироко. Произведени се 7.500 единици од познатиот киоск во периодот додека се произведувал, односно до 1999 година.

Револуционерниот дизајн „Киоск 67“ првпат се појавува пред 50 години како дело на словенскиот дизајнер Саша Ј. Махтиг. Тој додека работел во Љубљана дознал за потребата од киосци на градската управа и како резултат на тоа се раѓа неговата идеја.

Koj-ja-sozdal-zelenata-trafika-03.jpg

Koj-ja-sozdal-zelenata-trafika-04.jpg

Koj-ja-sozdal-zelenata-trafika-06_copy.jpg

Анализирајќи ги постоечките бутки и трафики тој доаѓа до заклучок дека тие се третираат како мали куќи. Затоа во својата модерна интерпретација киоскот дава можност за растење и промена на функцијата, поточно модуларниот дизајн на „Киоск 67“ нуди неограничена функција и димензија.

Koj-ja-sozdal-zelenata-trafika-05.jpg

Koj-ja-sozdal-zelenata-trafika-07_copy.jpg

Koj-ja-sozdal-zelenata-trafika-08.jpg

Koj-ja-sozdal-zelenata-trafika-09.jpg

Koj-ja-sozdal-zelenata-trafika-10.jpg

Koj-ja-sozdal-zelenata-trafika-11.jpg

Оригиналната шема на Махтиг се состои од 5 основни носечки елементи и дополнителна опрема: два типа на настрешници и ентериерни елементи на дизајн, како што се полици, светла и ролетни. Првиот прототип се појавува во 1969 година во светло црвена боја и оттогаш не престанува да ја докажува својата безвременост и како дизајн и како индустриски производ.

(O)Милена | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Кул дизајни кои се доказ дека и обичните работи може да бидат ремек-де... Иако сме навикнати некои секојдневни работи да ги гледаме со еден ист дизајн, се...
Кутија полна со ситници – Идеален подарок за кога немате идеја што да ... Дали и вие сте од оние на кои им е најтешко кога треба да бираат подарок за неко...
Белгиски куќи со чуден дизајн (фото) Ако тоа е домот од нивните соништа Белгијците ќе го направат, без разлика колку ...