За почиста планета - Адидас ги претстави патиките коишто може целосно да се рециклираат


За почиста планета - Адидас ги претстави патиките коишто може целосно да се рециклираат

Адидас го претстави најновиот модел на патиките наречени Futurecraft Loop. Овој модел на патики е целосно изработен од пластика којашто може да се сомеле и повторно да се употреби.

Adidas-gi-pretstavi-patikite-koisto-moze-celosno-da-se-recikliraat-01.jpg

Целта на лансирање на овој нов модел е желбата на Адидас да помогне во справување со кризата со отпадот од пластика. Односно да направат затворен кружен систем од пластика каде истата ќе се рециклира и повторно ќе се употребува за производство на нова.

Моделот Futurecraft Loop е целосно направен од само еден материјал: virgin thermoplastic polyutherane (TPU).

Adidas-gi-pretstavi-patikite-koisto-moze-celosno-da-se-recikliraat (6).jpg

Adidas-gi-pretstavi-patikite-koisto-moze-celosno-da-se-recikliraat (4).jpg

Ова е клучот за рециклирање на патиките, бидејќи тие досега беа правени од повеќе различни материјали и не можеше да се рециклираат целосно. Мораше да се растурат на повеќе делови за да може да се рециклираат, а дополнително секој од тие 12-15 делови од различни материјали се рециклираа во различни фабрики. Новиот модел целиот овој процес го сведува на една фабрика за рециклирање на целата патика.

Adidas-gi-pretstavi-patikite-koisto-moze-celosno-da-se-recikliraat (5).jpg

Adidas-gi-pretstavi-patikite-koisto-moze-celosno-da-se-recikliraat (1).jpg

Adidas-gi-pretstavi-patikite-koisto-moze-celosno-da-se-recikliraat (2).jpg

Во моментов Futurecraft Loop е во бета фаза на тестирање од страна на селектирана група од 200 корисници, коишто ги носат патиките и ќе ги оценуваат во следните неколку недели.

(О)Милена | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Добра вест за сите кои мразат животинска кожа и крзно - Хуго Бос дизај... Модниот бренд Хуго Бос лансираше линија на вегански машки патики направени од пр...
10 паметни еко-пакувања кои се надеваме дека наскоро ќе бидат достапни... Пластиката можеби изгледала како одлична идеја кога била измислена во 1860 годин...