Магична катедрала направена од живи дрвја (фото)


Магична катедрала направена од живи дрвја (фото)

Италијанскиот артист Џулијано Маури е веќе познат по неговата „природна“ архитектура, а неговата катедрала од дрвја е можеби најубавото дело досега.

magichna-katedrala-napravena-od-zhivi-drva-foto-01.jpg

За да ја направи Vattedrale Vegetale, или Катедралата од дрва, Џулијано засадил неколку колони дрвја, на тој начин што кога ќе пораснат ќе формираат базилика. Дрвјата се засадени во дрвени рамки, кои со текот на времето ќе изгнијат, па на крај ќе остане само структурата од живи дрвја.

magichna-katedrala-napravena-od-zhivi-drva-foto-09.jpg

magichna-katedrala-napravena-od-zhivi-drva-foto-10.jpg

Овој проект е навистина масивен и се употребени 1.800 стебла смрека и 600 гранки од орев, кои се прицврстени со 6.000 метри фиданки од лешник. Како што стеблата растат, тие ќе формираат и покрив за катедралата.

magichna-katedrala-napravena-od-zhivi-drva-foto-02.jp.jpg

Катедралата зафаќа површина од 650 метри квадратни, а биле потребни неколку месеци да се постави.

Џулијано почнал да ги сади дрвјата уште во 2002-та, но починал во 2009-та, пред да го види крајниот резултат на неговото дело.

magichna-katedrala-napravena-od-zhivi-drva-foto-03.jpg

Катедралата се наоѓа во Северна Италија, а можете да ја видите и денес.

View this post on Instagram

📸

A post shared by @ ilenia_bellio on

View this post on Instagram

Sound of silence!

A post shared by 𝘼𝙉𝙉𝘼 (@kocci77) on

magichna-katedrala-napravena-od-zhivi-drva-foto-04.jpg

magichna-katedrala-napravena-od-zhivi-drva-foto-05.jpg

magichna-katedrala-napravena-od-zhivi-drva-foto-06.jpg

magichna-katedrala-napravena-od-zhivi-drva-foto-07.jpg

magichna-katedrala-napravena-od-zhivi-drva-foto-08.jpg

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Мајка со креативни раце прави чуда од храна за нејзиниот син (фото) Една мајка смислила навистина креативен начин да минува повеќе време со нејзинио...
Обични предмети кои се дело на големи генијалци Големите генијалци имале талент за речиси сè. Некои од нив успевале да креираат ...
Одлични изуми за сите кои се зимурливи и вечно смрзнати (фото) Сите имаме барем едно другарче на кое секогаш му е ладно, без оглед на температу...

Најчитани неделава