Ја продаде нивата и ни се досели во зграда, сега ние ќе те трпиме?


Ја продаде нивата и ни се досели во зграда, сега ние ќе те трпиме?

До кога „горди скопјани“ ќе се срамат со вакви испади? Доста чукање во гради кога таа што наводно „ја продала“ нивата може да ти држи лекции за култура.

ja-prodade-nivata-i-ni-se-doseli-vo-zgrada-sega-nie-kje-te-trpime-001.jpg

Една пријателка ми вели: „Им се спротивставив на станарите од мојата зграда за нешто и оттогаш сум на пик. Само се мислам дали ако бев од Скопје ќе имав право на глас, а нивниот став кон мене ќе беше поинаков?“

Ја замолив да ми објасни со каков третман се судрила и тоа што ми го раскажа едноставно прави да се разочарате од човечкиот род.

На кратко ми го раскажа обраќањето до неа на еден „господин“ од зградата:  

„Ја продаде нивата, го оствари животниот сон да живееш во Скопје и сега ќе ни се правиш паметна? Селото нема да излезе никогаш од тебе. Врати се таму од кај што си дошла.

И децата ти имаат румени образи, се гледа дека од планина сте симнати. Немој сега да ни глумиш голема граѓанка. До вчера на огин си се греела, си немала асфалт до дома, сега парното не ти чинело, лифтот не ти чинел.

Го постигна врвот најде маж и дојде во Скопје ама те молам малку олабави нè. Не сме должни да ги слушаме твоите селски замерки и пискавиот глас.“

Не можев да се начудам што ми пренесува другарката. Во сите тие навреди од тој безобразен човек се провлекува местото од каде потекнува и тоа дека е дојденец во Скопје.

Но, зарем тој човек не знае дека местото на раѓање не нè преодредува каков човек ќе станеме? И дека најнекултурните луѓе понекогаш се староседелци во Скопје со генерации.

Во ред е да не му се допаѓа нејзиниот став за темата за која дискутирале, но тоа апсолутно не смее да го припишува на местото од каде таа потекнува и да ѝ го префрла тоа како да е нешто за осуда или срам.

Без разлика на каков начин ѝ се стекнати парите и на каков начин ѝ е купен станот, таа сега има апсолутно подеднакво право како ѝ тој да гласа и коментира за работите кои се однесуваат на сите станари и целата зграда.

До кога „горди скопјани“ ќе се срамат со вакви испади? До кога ќе судиме според лоши критериуми и на крај самите со своето однесување ќе ја заслужиме осудата од другите?

До кога ќе тероризираме и срамиме други луѓе, кога всушност ние самите сме за срамота?

Доста чукање во гради кога таа што наводно „ја продала“ нивата може да ти држи лекции за култура, воспитување и е на 10 нивоа над тебе.

©CRNOBELO.com Забрането преземање и копирање. Крадењето на авторски текстови е казниво со закон.

С. С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Џабе убавина, кога си празен како шупелка во главата Кога најчесто зборуваме или коментираме за некој човек што е физички привлечен о...
Вашиот брод нема да тргне ако вие не го кренете сидрото Убавина, непредвидливост, празнина... Тоа е океанот на вашиот живот кој треба да...
Не ти се плашам! Беше четврток, ден пред продолжен викенд, седев мрзеливо во канцеларијата, затоа...