Поучна приказна: Мислите ти се такви каков што си ти


Поучна приказна: Мислите ти се такви каков што си ти

pouchna-prikazna-mislite-ti-se-takvi-kakov-shto-si-ti-01.jpeg

Еден селанец седел на тремот од својот дом и уживал во свежото ветре.

Покрај неговата куќа минувал патот кој водел кон центарот на селото.

Еден случаен минувач го видел селанецот и помислил:

„Ова мора да не некој мрзелив човек. Само седи на тремот и не работи ништо по цел ден.“

Малку подоцна минал друг човек и си помислил:

„Селанецов е вистински Дон Жуан. По цел ден седи тука, гледа девојки како минуваат и им дофрлува нешто.“

Најпосле поминал шумскиот работник и си помислил:

„Овој човек е навистина вреден. Работел цел ден и сега со право одмора.“

За селанецот кој седел на тремот навистина немаме вистински информации каков бил, но за тројцата минувачи можеме да заклучиме многу судејќи според нивните мисли. Првиот бил мрзелив, вториот не баш кавалер, а третиот бил вреден работник.

Изгледа тоа какви ни се мислите говори многу за нас самите.

Извор

Би можело да ве интересира:

Поучна приказна од жената што ја изгубила косата Една жена се разбудила едно утро, се погледнала во огледалото и забележала дека ...
Поучна приказна: Ако ме сакаш мене, зошто гледаш по други девојки? По патот си одела една девојка прекрасна како самовила. Еден маж почнал да ја сл...
Поучна приказна за светецот кој лечел луѓе Оваа мудра и поучна приказна ќе ве освести колкава сила се крие во зборовите.&nb...