Учете од великаните како Ганди - Таму каде што постои љубов, таму постои и живот


Учете од великаните како Ганди - Таму каде што постои љубов, таму постои и живот

Денес залагањето  за идеите и принципите на Махатма Ганди се нарекува гандизам. Меѓутоа, тој на тоа скромно рекол: „Не постои такво нешто како „гандизмот“ и јас не сакам зад себе да оставам, каква било секта.

ucete-od-velikanite-kako-gandi-tamu-kade-sto-postoi-ljubov-tamu-postoi-i-zivot-01

Јас не тврдам дека сум открил некој нов принцип или доктрина. Јас само се обидов на свој начин да ја применам вечната вистина на нашиот секојдневен живот и проблемите во него.

Мислењата кои ги формирав и заклучоците до кои дојдовме не се конечни. Можеби ќе ги променам утре. Вистината и ненасилството се стари колку планините.

Неговите мисли за хуманоста, љубовта и вистина остануваат вечно да се помнат!

1. Не смеете да ја загубите вербата во хуманоста

-Хуманоста е океан, ако се заматат неколку капки, нема и целиот океан да биде валкан.

2. Човекот често се претвора во она што го мисли за себе.

-Ако постојано повторувам дека не можам некои работи да ги направам многу е веројатно дека навистина нема да можам. Спротивно на тоа, ако верувам дека можам сигурно ќе имам способност и да го направам тоа.

3. Човекот станува великан согласно нивото на кое работи за доброто на другите луѓе.

4. Еден грам пракса е повреден од еден тон теорија.

5. Зборувај, само ако тоа ја подобрува тишината.

6. Ако сакаш да видиш промена во светот, мора ти да бидеш дел од таа промена.

7. Силата не доаѓа од физичкиот капацитет, туку доаѓа од нескршливата волја.

8. Дури и ако сте малку или сте сами, едни и единствени, вистината е вистина.

9. Да веруваш во нешто, а да не го применуваш, тоа е нечесно.

10. Таму каде што постои љубов, таму постои и живот.

„Подари насмевка на оној кој никогаш ја немал. Земи зрак сонце и однеси го таму каде што владее ноќ. Најди го изворот и измиј го оној кој е валкан.

Земи солза и стави ја на лицето на оној кој никогаш не заплакал. Земи храброст и стави ја на душата на оној кој не смее да се бори.

Откриј го животот и проповедај им за него на оние кои не можат да го сфатат. Земи ја надежта и живеј со неа.

Земи добрина и подари им ја на оние кои не знаат да даруваат. Откриј ја љубовта и покажи ја пред целиот свет“.

Би можело да ве интересира:

„Не сакам да бидам следниот Мајкл Џордан, сакам да сум исклучиво Коби Брајант“ - најдобрите цитати н... Коби Брајант загина во хеликоптерска несреќа на 26 јануари, 2020 година. Имаше с...
10 забавни факти за оние кои сакаат да научат нешто ново Следниве факти не се од суштинско значење за вашето образование, но ќе ви се нај...
На 9 години – прва слика, на 13 – примен на факултет: Интересни факти за Пабло Пикасо Неспорно е дека Пабло Пикасо е еден од најважните уметници на 20 век, најдобро п...