„Стравот го прави волкот поголем од што е“ и уште 10 германски народни поговорки
Спонзорирано од:
Спонзорирано од ОгласиЗаРабота.мк
Оператор 23-01-2020


„Стравот го прави волкот поголем од што е“ и уште 10 германски народни поговорки

„Кој не е доволно паметен на почетокот, на крај ќе се опамети.“ - Сте го почувствувале ли ова на своја кожа?

stravot-go-pravi-volkot-pogolem-od-shto-e-i-ushte-10-germanski-narodni-pogovorki-01.jpg

Германците се моќна нација. Некои мудрости кои кај нив се пренесуваат од генерација на генерација и не губат од вредност.

Германски народни поговорки:

Кој не е доволно паметен на почетокот, на крај ќе се опамети.

Онаму каде што честа се купува со пари, таа трае додека има пари.

Стравот го прави волкот поголем од што е.

Старата метла добро го познава секое ќоше.

Малите непријатели и малите рани не треба да ги потценувате.

Оние кои без љубов се состануваат, без солзи се разделуваат.

stravot-go-pravi-volkot-pogolem-od-shto-e-i-ushte-10-germanski-narodni-pogovorki-02.jpg

Кој сака далеку да стигне, мора рано да стане.

Не можеш секој ден да направиш големо дело, но секој ден можеш да направиш добро дело.

Побрзо старее главата, отколку нозете.

Љубовните рани може да ги излекува само оној кој ги нанел.

Не е доволно само да ја посадите љубовта, треба и да ја наводнувате.

С. С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

„Подобро е да живееш еден ден како лав отколку сто како овца“ – најдобрите италијански поговорки Италијанците се познати како големи шегобијци, па не е никакво чудо што нивните ...
„Ако имаш млада жена и старо вино, секогаш ќе имаш многу гости“ - најдобрите германски народни погов... Поговорка или пословица е вид на израз кој има структура на реченица и предава н...
Кратки инспиративни совети што ќе ви помогнат да ги остварите вашите цели Дали знаете кои се вашите цели и знаете што треба да направите во врск...