Таму каде што не може со пари, може со повеќе пари! - 10 причини зошто никогаш не би се отселиле од Македонија


Таму каде што не може со пари, може со повеќе пари! - 10 причини зошто никогаш не би се отселиле од Македонија

Велат – никаде не е како дома. Не можеме да се согласиме повеќе. Не можеме и да се дочудиме како ја имаме оваа прекрасна земја само за нас, а со секоја нова глупост ја парчосуваме до недоглед.

10-pricini-zosto-nikogas-ne-bi-se-otselile-od-Makedonija-01.jpg

Толку ни се тешки глупостите, што уште се чудиме како нè држи земјата по којашто газиме. Оваа македонска земја навистина е истренирана да истрпи многу глупости. Но, затоа си ја сакаме.

Еве ги десетте причини зошто никогаш не би се отселиле од Македонија:

„Секое чудо за 3 дена“ – и навистина трае 3 дена…

… а понекогаш дури и помалку. Непромислена изјава на некој политичар, скандал кој вклучува корупција или недолично однесување, злоупотреба на службената функција. Следуваат лавина од коментари, закани по животот, пцости и клетви. Вториот ден тензијата спласнува. Оние најупорните продолжуваат со „штанцањето“ коментари и анализи, небаре се експерти.

Третиот ден ниту трага, ниту глас од веста, ниту од коментаторите. Или сите заминале по работа, купување буре за кисела зелка или мотање сарми, или пак се појавил нов скандал (навистина се неброени во Македонија) и лентата почнува одново… во наредните два дена… и пак… и пак. Сепак, нема чудо што трае повеќе од 3 дена.

„Мојата чудесна Македонија – навистина е земја на чудата“

Повеќе не можеш да направиш разлика помеѓу вистинските вести и пара-вестите. Сите едноставно звучат реално за ова мало парче земја. Навистина, останаа уште толку малку работи да те изненадат, речиси и ништо.

Слушаш некоја нова вест и не ни трепнуваш, истрениран си на глупостите. Галии во реката, Зип-лајн низ главниот град, збогатување преку ноќ, од говедар-цар и инстантно заминување надвор од државата, без никаков проблем.

Македонијо, непресушен извор на чуда, те сакаме.

„Ќе си најдеш врски секаде каде што сакаш“

„Го нема тоа место и човек за кого јас не можам да најдам врска“. Така зборуваше другар ми, додека ние му се смеевме. Кога – човекот да ти бил во право.

Да не ве залажуваат кога ќе ви речат дека ви нема спас ако пајакот ви ја крене колата, ако нема место во градинката или болницата, ако предметите по најново се распоредувале компјутерски и таму човечката одлука не играла никаква улога. Секако дека игра улога. Или не сте биле доволно упорни, или не сте го пронашле вистинскиот човек. Или книшката.

И не заборавајте–таму каде што не може со пари, може само со ПОВЕЌЕ пари.

„Цела Македонија е во Скопје, не ти требаат другите градови“

За секој еден непродаден стан во моментов се градат уште по два. Можеби на празните станови ќе им биде потребно место за живот, од каде знаете пак вие?

Ова е држава собрана во еден град. Скопје е град-држава. Навистина немаме потреба од другите градови. Се прашувам, ќе дојде ли моментот кога некој ќе предложи да ги укинеме засекогаш? Нема да ме изненади, сепак зборуваме за земјата на чудата.

„Уште можеме бесплатно да си симнуваме филмови“

Ќути, трај, да не нè слушнат нормалните земји. Па уште ме советуваат да вклучам некаква заштита и да ја скријам мојата локација, која патем се менува од Мокрино во Слатино при секое симнување на филмови, серии и музика.

Ах, како да им се објасни па на овие досадните дека побрзо ќе дојде апокалипсата, отколку да ни го скратат ова незаконско уживање?

Продолжува на следната страна... Би можело да ве интересира:

Бабини деветини или во какви глупости веруваме Кога бев мал верував во сé и сешто. Мислев дека секој старечки збор и прекор сод...
Чудни факти кои можат да ви го спасат животот Се сеќавате на советот за спиење со затворени врати, за поголема заштита во случ...
Најголеми митови и вистини за староста Ако верувате во се што се зборува за старите луѓе, имате право да бидете вознеми...