Заборавате често? Не се грижете, тоа е знак на висока интелигенција
Спонзорирано од:
Спонзорирано од ОгласиЗаРабота.мк
Prodavacka 20-05-2019
Возач 20-05-2019
Продавач 20-05-2019


Заборавате често? Не се грижете, тоа е знак на висока интелигенција

Дали некогаш ви се случило да направите десетици планови за еден ден, заборавајќи дека веќе имате договорено? Не бидете лоши кон себе, бидејќи тоа значи дека сте поинтелигентни отколку што мислевте.

zaboraveni-ste-ne-se-grizhete-toa-e-znak-na-visoka-inteligencija-01.jpg

Ова го тврди ново истражување на Универзитетот во Торонто, според која мозокот ги подредува информациите според важноста, така што оние со помала важност ги става во позаден план.

На пример, вашиот мозок ги заборава ситниците, но сè уште ја знае „големата слика“, со што остава простор да смислите нешто подобро за да ги пополните празнините. Ова и не е толку лошо, од аспект на тоа што е сосема корисно да ги забораваме и игнорираме ситниците и неважните детали и да се фокусираме на она што е големо и реално.

Но, во реалниот живот, ваквото селективно памтење може да биде проблем, особено кога се во прашање меѓучовечките односи. Доколку заборавите на некој договор со пријател кој ви е значаен, поради нешто што вам лично би ви било од поголема корист, веројатно е дека пријателот ќе ви се налути и дека можеби и нема да имате време и простор да образложите.

Сепак, имајте на ум, заборавањето на одредени детали не ве прави ниту сенилни, ниту неконцентрирани, едноставно, вие имате здрава меморија која правилно функционира и не се „гуши“ со информации.

Поентата на памтењето не е во главата да ги „трупаме“ сите податоци и спомени, туку да ги селектираме и употребуваме оние кои навистина ни се потребни. Во спротивно, нашиот мозок се претвора во обичен контејнер во кој владее безредие и е преполн со куп мемории кои ни се крајно непотребни.

Е. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Лоши финансиски навики од кои треба да се ослободите до 30-тата година До 30-тата година, многу луѓе веќе се самостојни и независни, имаат добра работа...
8 начини за подобрување на животот во 8 денови Успешните и амбициозни луѓе живеат по уникатен збир на правила. Тие собираат иск...
Зошто мозокот секогаш ја избира вистината и лошо реагира на лага? Целиот нервен и мускулен систем е под директна контрола на мозокот. Сите системи...