12 детали од секојдневието во другите држави што ќе им бидат чудни на Македонците


12 детали од секојдневието во другите држави што ќе им бидат чудни на Македонците

Во Нигерија можете да си купите „флаширана“ вода во кеса, во Бразил се продаваат куќи што можат да се преместуваат, а од јапонските автомати можете да си купите компјутерски процесор.

12-detali-od-sekojdnevieto-vo-drugite-drzhavi-shto-kje-im-bidat-chudni-na-makedoncite-01.jpg

Лесно можете да научите нешто за некоја држава – доволно е да ја „изгуглате“ и веднаш ќе ги добиете најважните информации.

Но ако сакате целосно да се внесете во културата и секојдневието на некој народ, многу повеќе ќе ви помогнат разговорите со локалните жители или, во ерата на интернетот, нивните објави на социјалните мрежи.

Во продолжение неколку (за нас) необични детали од државите ширум светот, споделени од локалните жители:

„Кога си купив дом во САД, агенцијата ми даде дигитална копија од сите документи на УСБ во форма на клуч“.

12-detali-od-sekojdnevieto-vo-drugite-drzhavi-shto-kje-im-bidat-chudni-na-makedoncite-02.jpg

Куќичка за улични мачки во Турција

12-detali-od-sekojdnevieto-vo-drugite-drzhavi-shto-kje-im-bidat-chudni-na-makedoncite-03.jpg

Во кинескиот McDonald’s користат чаши за кои не треба сламка

12-detali-od-sekojdnevieto-vo-drugite-drzhavi-shto-kje-im-bidat-chudni-na-makedoncite-04.jpg

Во Јапонија можете да си купите компјутерски процесор од автомат

12-detali-od-sekojdnevieto-vo-drugite-drzhavi-shto-kje-im-bidat-chudni-na-makedoncite-05.jpg

Сад за течен сапун од Јапонија што го истиснува сапунот во форма на шепа

12-detali-od-sekojdnevieto-vo-drugite-drzhavi-shto-kje-im-bidat-chudni-na-makedoncite-06.jpg

Во Бразил се продаваат дрвени куќи кои можат да се преместуваат

12-detali-od-sekojdnevieto-vo-drugite-drzhavi-shto-kje-im-bidat-chudni-na-makedoncite-07.jpg

Продолжува на следната страница...Би можело да ве интересира:

Јапонските цреши - потсетник дека животот е прекрасен, но краток и минлив Пролетта во Јапонија е еден од најубавите периоди и вистинска туристичка атракци...
Толкување на најчести сонови: Вода Водата покрај оган е еден од најчестите соништа. Луѓето обично сонуваат вода отк...
Необични трикови за здравје и убавина кои вреди да се пробаат Нашето тело има повеќе микроорганизми, како бактерии и габи, отколку што има ѕве...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg