Како да им помогнете на милениците и бездомните животни полесно да ја преживеат зимата?


Како да им помогнете на милениците и бездомните животни полесно да ја преживеат зимата?

Како што температурите паѓаат и зимата почнува да се чувствува, така треба да размислуваме на тоа како сите да бидат згрижени и да се стоплат.

kako-da-gi-zashtitite-od-studot-i-da-im-pomognete-na-zhivotnite-i-milenicite-vo-zima-01.jpg

Покрај бездомниците и луѓето кои не можат да си дозволат многу работи, на кои треба да им се помогне, не треба да заборавиме и на животинчињата.

Па, сетете се дека додека вие седите дома стуткани под ќебе, надвор има и бездомни животинчиња кои мрзнат на студот и гладуваат.

Но, и вашите миленичиња имаат потреба од грижа и помош во зимските денови, па не ги оставајте на цедило мислејќи дека ништо не им е. 

Како да им помогнете на животните да ја издржат зимата?

Чувајте ги милениците во затворена просторија колку што е можно повеќе во ладните денови.

kako-da-gi-zashtitite-od-studot-i-da-im-pomognete-na-zhivotnite-i-milenicite-vo-zima-002.jpg

Набавете им на милениците специјални џемперчиња кои ќе ги топлат за време на прошетките.

kako-da-gi-zashtitite-od-studot-i-da-im-pomognete-na-zhivotnite-i-milenicite-vo-zima-02.jpg

Ако немате услови да го чувате внатре, а кучето е доволно способно да живее надвор и во зима, тоа не значи да го оставите туку-така, направете му засолниште со топло ќебенце и заштита од студот.

kako-da-gi-zashtitite-od-studot-i-da-im-pomognete-na-zhivotnite-i-milenicite-vo-zima-03.jpg

Пред да го запалите автомобилот, задолжително проверете околу гумите, бидејќи таму се кријат малите животинчиња од студот.

kako-da-gi-zashtitite-od-studot-i-da-im-pomognete-na-zhivotnite-i-milenicite-vo-zima-004.jpg

Заштитете ги шепите на вашето куче од солта која се фрла на снегот, а е опасна за нив.

kako-da-gi-zashtitite-od-studot-i-da-im-pomognete-na-zhivotnite-i-milenicite-vo-zima-05.jpg

На милениците им е потребна повеќе храна во зима, но не заборавајте и на бездомните животинчиња кои немаат воопшто храна.

kako-da-gi-zashtitite-od-studot-i-da-im-pomognete-na-zhivotnite-i-milenicite-vo-zima-06.jpg

Ако знаете дека во соседството има повеќе бездомни животинчиња кои се мирни, поставете на одредени места ќебиња кои не ви се потребни.

kako-da-gi-zashtitite-od-studot-i-da-im-pomognete-na-zhivotnite-i-milenicite-vo-zima-07.jpg

Обезбедете ги дивите животинчиња со вода, чиј вообичаен извор на вода е замрзнат, како и со храна.

kako-da-gi-zashtitite-od-studot-i-da-im-pomognete-na-zhivotnite-i-milenicite-vo-zima-08.jpg

Кога се враќате од прошетка по снег, задолжително бришете го миленичето со сува крпа за да не смрзне.

kako-da-gi-zashtitite-od-studot-i-da-im-pomognete-na-zhivotnite-i-milenicite-vo-zima-09.jpg

Ако вообичаено го шишате кратко миленичето, оставете во зимскиот период да му расте крзното, за повеќе да го топли.

kako-da-gi-zashtitite-od-studot-i-da-im-pomognete-na-zhivotnite-i-milenicite-vo-zima-10.jpg

Кога шетате по снег, држете го кучето на ланче, бидејќи полесно може да се изгуби заради намалените познати мириси кога земјата е покриена со снег.

kako-da-gi-zashtitite-od-studot-i-da-im-pomognete-na-zhivotnite-i-milenicite-vo-zima-11.jpg

М. М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Скоро како дома: ИКЕА во Италија ги прибира бездомните кучиња за да ги... Клиентите се воодушевени од овој потег на компанијата и ставаат фотки на социјал...
Китовите минуваат низ менопауза, нилскиот коњ има розова пот - Изненад... Неверојатниот свет на животните е полн со мистерии и тајни кои сè уште не можеме...
И милениците имаат проблеми со прекумерната тежина (фото) Дали досега сте виделе маче или куче со вишок на килограми? Важно е да го сакате...