8 работи што мора да ги правите за вашиот миленик, според ветеринари

Ставете две кутии со песок за мачката, немојте да ги бањате милениците со шампони за луѓе и прошетајте го кучето откако ќе му ги исечете ноктите.

8-raboti-shto-mora-da-gi-pravite-za-vashiot-milenik-spored-veterinari-01.jpg

Кога станува збор за миленици, секогаш треба да ги слушаме советите на ветеринарите. И тоа не само за проблеми со здравјето, туку за секој аспект од грижата за нив.

За Insider, неколку ветеринари споделуваат кои работи ги прават за своите миленици, без исклучок.

Во продолжение нивните совети:

Шетајте го кучето откако ќе му ги исечете ноктите

Асфалтот може да биде како турпија за нокти за кучето, па препорачливо е да го однесете на прошетка по овој третман.

Ако, пак, кучето е исплашено пред третманот, исто така прошетајте го за да му помогнете да се смири.

8-raboti-shto-mora-da-gi-pravite-za-vashiot-milenik-spored-veterinari-02.jpg

Микрочиповите се препорачливи и за миленици кои не излегуваат до дома

Микрочиповите се користат за лоцирање на изгубени миленици, а ветеринарите препорачуваат да го чипирате вашето милениче, дури и ако станува збор за мачка која не излегува од дома.

Сепак, постои можност таа да излезе од дома ако заборавите некоја врата или прозорец, па чипот значително ќе ви го олесни барањето.

8-raboti-shto-mora-da-gi-pravite-za-vashiot-milenik-spored-veterinari-03.jpg

Контролирајте ги порциите храна на мачката

Мачката може да го помине целиот ден барајќи ви храна, но тоа не значи дека е гладна.

За да ја одвикнете од ова однесување, но и за да го избегнете дебелеењето, ветеринарите советуваат да воспоставите поголема контрола во хранењето.

Вашиот ветеринар може да ви помогне да одредите колку храна треба да ѝ давате на мачката и по колку пати дневно.

8-raboti-shto-mora-da-gi-pravite-za-vashiot-milenik-spored-veterinari-04.jpg

Не ги бањајте милениците со шампони за луѓе

Мачките самите се грижат за нивната хигиена и генерално нема потреба да ги бањате, освен ако се извалкаат многу.

Кучињата, од друга страна, треба да се бањаат најмалку еднаш месечно, но не повеќе од еднаш неделно.

А, и во двата случаи важно е да користите специјални шампони за мачки/кучиња бидејќи продуктите кои се наменети за луѓе можат да бидат штетни за нивната кожа.

8-raboti-shto-mora-da-gi-pravite-za-vashiot-milenik-spored-veterinari-05.jpg

Не ги заборавајте средствата против болви

Кучињата лесно можат да фатат болви додека се надвор, а истото важи и за мачките кои не се чуваат само дома.

Но наместо да чекате да фатат болви, подобро е превентивно да им ставите соодветно средство.

Денес постојат разни средства против болви кои можат да бидат ефикасни и по неколку месеци, па консултирајте се со ветеринарот за да го одберете најдоброто.

8-raboti-shto-mora-da-gi-pravite-za-vashiot-milenik-spored-veterinari-06.jpg

Вакцинирајте ги милениците

Вакцините можат да спречат разни болести кај милениците и се неопходни за нивното здравје.

Па, прашајте го вашиот ветеринар кои вакцини се потребни за миленикот и кога треба да ги прими.

8-raboti-shto-mora-da-gi-pravite-za-vashiot-milenik-spored-veterinari-07.jpg

Почнете со дресирање кога миленикот е мал

Многу е полесно да дресирате мало куче или маче отколку возрасно.

Покрај тоа, со самата дресура, ќе се зближите уште повеќе со миленикот.

8-raboti-shto-mora-da-gi-pravite-za-vashiot-milenik-spored-veterinari-08.jpg

Ставете две кутии со песок за мачката

Мачките не сакаат да користат валкан песок, па ако не го исчистите навреме, можно е да извршат нужда на друго место во домот.

Лесно ќе ги избегнете овие незгоди ако ставите уште една кутија со песок – ако сте немале време да ја исчистите едната, мачката ќе ја искористи другата.

8-raboti-shto-mora-da-gi-pravite-za-vashiot-milenik-spored-veterinari-09.jpg

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

10 грешки што треба да ги избегнувате ако (првпат) чувате мачка Никако немојте да ѝ ги сечeте ноктите и немојте да ѝ давате млеко – Кои се најче...
Работи со кои несвесно му предизвикувате стрес и анксиозност на вашето куче, според ветеринари Силни прегратки, гласна музика, тесна облека – постојат многу работи кои се стре...
Одговори на најчестите прашања за мачките: Зошто предат, зошто носат животинки, дали ве сакаат? Мачките се идеални миленици за луѓето што немаат премногу време: независни се, н...
Чував кучиња и мачки - Какво е моето искуство и што можете да очекувате од нив како миленици? Кучето е секогаш умно. Сѐ ве разбира и сѐ ве слуша. Толку е паметно што да можеш...
Совети за шетање куче (ќе им се најдат на новите сопственици, без искуство) Користете краток поводник и наградете го кучето кога се однесува добро - Неколку...
Дали вашето куче спие добро + како да му го подобрите квалитетот на сонот? Осигурете се дека е доволно физички активно и не дозволувајте да спие во многу с...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg