Соодветен тренинг за секој тип на тело: Какви вежби треба да правите?

Вашето тело е она што кажува која програма за вежбање ви е потребна. Постојат 3 разни типови на тело и без разлика кој е вашиот, можете да се вратите во форма. 

koj-nachin-na-vezhbanje-e-najdobar-za-vas-spored-tipot-na-vasheto-telo-01.jpg

Најважното е да ги следите советите и препораките за да добиете и најмали резултати.

Па, доколку досега не функционирало ништо, обидете се да ја прилагодите програмата за вежбање според типот на вашето тело.

Долго и слабо тело (тешкотии при градење мускули)

Ова тело е совршено за маратонци и е карактеризирано со тесни рамена, рамни гради и слаба фигура.

Доколку ова е вашето тело, може да ви биде тешко да ја зголемите мускулната маса. Но, тоа не значи дека е невозможно.

koj-nachin-na-vezhbanje-e-najdobar-za-vas-spored-tipot-na-vasheto-telo-02.jpg

За да изградите мускулна маса морате да ги намалите кардио тренинзите. Најдобро е да се фокусирате на поинтензивни вежби.

Вам ви се потребни 3 дена вежбање со тегови и 2 дена неделно вежбање кардио со низок интензитет. Ќе треба да правите повеќе повторувања за разлика од другите и добро е да имате подолги периоди помеѓу сетовите – од 3 до 5 минути.

Вежби на коишто треба да се фокусирате:

  • Вообичаени вежби со тежина
  • „Велосипед“ стомачни
  • Други ефективни вежби за стомачни

koj-nachin-na-vezhbanje-e-najdobar-za-vas-spored-tipot-na-vasheto-telo-03.jpg

Доколку немате време за во теретана, не грижете се. Сосема доволно е да вежбате 3 пати неделно и да се загревате 45 минути или помалку. Се разбира, потребно е и да јадете повеќе.

Заболено или тело со форма на круша (склоност кон дебелеење)

Доколку имате широка половина и поголема коскена структура, вашето тело лесно складира масти и брзо се заморува.

Може да ви биде потешко да ги постигнете вашите фитнес цели, но со правилна исхрана и програма за вежбање, ништо не е невозможно.

koj-nachin-na-vezhbanje-e-najdobar-za-vas-spored-tipot-na-vasheto-telo-04.jpg

Најпрво важно е да знаете дека часовите на лентата за трчање се бескорисни. Потребно ви е вежбање во интервали за да се ослободите од мастите.

Најдобро е да не е фокусирате на само една вежба бидејќи потребно е да ги намалите мастите од целото тело за да забележите каков било резултат.

Одберете 3 до 5 вежби и направете ги наеднаш, без одмор помеѓу нив. Вам ви е потребен тренинг со висок интензитет. Исто така, боречките вештини можат да ви помогнат многу.

Вежби на коишто треба да се фокусирате:

  • Тренирање во интервали, како спринт и скокви
  • Вежби со тежина за мускули

koj-nachin-na-vezhbanje-e-najdobar-za-vas-spored-tipot-na-vasheto-telo-05.jpg

Релативно слабо тело со брз метаболизам

Доколку имате широки рамена, тенка половина и малку масти, вам ви е лесно да изградите мускули. Имено, оваа телесна структура е совршена за бодибилдинг.

За да го издржите вежбањето ќе ви бидат потребни околу 2.500 калории на ден, но важно е да го ограничите внесот на масти.

koj-nachin-na-vezhbanje-e-najdobar-za-vas-spored-tipot-na-vasheto-telo-06.jpg

За вас препорачливи се и кардио и вежбите со тегови. Најдобро е да користите разни видови тренинзи – со краток одмор, со долг одмор, со висок интензитет, со низок интензитет...

Вежбајте 3 пати неделно – еднаш за гради и раце, еднаш за грб и рамена и еднаш за нозе.

Доколку немате многу масни наслаги, доволно е да вежбате кардио два пати неделно. Одберете 3-4 вежби за секоја мускулна група и правете од 8 до 12 повторувања.

Вежби на коишто треба да се фокусирате:

  • Обидете се да комбинирате вежбање со скокови и тегови за ефикасно градење на мускули и согорување масти
  • Кардио
  • Вежби со тегови

koj-nachin-na-vezhbanje-e-najdobar-za-vas-spored-tipot-na-vasheto-telo-07.jpg

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

4 вежби кои ќе ви помогнат брзо да се вратите во форма За овие (основни) вежби потребно е да издвоите 20-тина минути во денот, а ќе ви ...
5 лесни вежби за жени над 50 години (а може да ги прават сите) Колку често имате денови кога сте изморени и од работа едвај чекате да се вратит...
Вежби кои треба да ги избегнувате по 40-тата година (и зошто) Како што старееме, подвижноста на нашите зглобови се намалува, а и нашето тело н...
Обратен планк - вежба која го затегнува телото и троши калории Никогаш не е премногу рано да почнете со вежбање за да го затегнете телото пред ...
Едноставна вежба за сите кои сакаат убаво тело (а мразат да прават планк) Оваа вежба е одлична и за оние што многу седат, но и за постари лица... Оваа ...
8 вежби за слабеење на стомакот од руски кинезиолог Повеќето вежби се прават без опрема, а познатиот руски кинезиолог тврди дека осв...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg