Непишани правила за интервју


Непишани правила за интервју

nepisani-pravila-za-intervju-povekjeКоја ви е најголема слабост? Најголем недостаток? Најголем неуспех? Најголемо достигнување? Ова се прашањата кои речиси се неизбежни...

 

...на интервју за работа. Тешки или не, ќе мора да се снајдете и да го дадете вистинскиот одговор. Најважно – кога одговарате секогаш бидете позитивни!

Неколку непишани правила:

nepisani-pravila-za-intervju

1. Кога ќе дојде ред да ги кажете вашите недостатоци најдобар начин е да се покажете како позитивна личност која ретко размислува за себе на таков начин. Најдобро е ако успеете мааните да ги прикажете на позитивен начин.

На пример: тврдоглав/а сум но во многу случаи мојата тврдоглавост вродила со резултати. Или – понекогаш знам да претерам со работa.

2. Без суперлативи! Ако кажете НАЈГОЛЕМА слабост тогаш сигурно ќе се запрашаат кои се останатите. Или - најмногу треба да се поправам (дава впечаток дека треба да се корегирате во повеќе работи).

3. Бидете реални! Вашите недостатоци се сосема човечка особина и не треба да ве загрижуваат.  Недостиг на трпение, избувливост, максимално посветување на работата – сето тоа се особини кои ги красат сите млади денес. Не се залажувајте дека ќе најдат совршена личност за позицијата. Верувајте во себе и своите можности!

4. Побарајте мислење од пријателите. Како би ве опишале другите? Ова прашање е меѓу топ 10 најпоставувани прашања на интервју. За да бидете искрени пред да одите на интервју прашајте ги пријателите, колегите, соработниците. Така ќе добиете и пореална слика за себе.

5. Бидете искрени и никогаш нема да погрешите!

Би можело да ве интересира:

5 причини зошто треба да волонтирате Што правите додека барате работа? Дали се чувствувате пасивнo, бескориснo, несиг...
Зошто вреди да аплицирате за работа за која не сте квалификувани? Ако моменталната професија ве презаситила, а се пронајдовте во описот на некој о...
Светот е згрозен: Кинеска компанија ги натера работниците да лазат на улица под казна Кинеските компании се познати по бруталноста – во 2016 работници јадеа живи црви...

Најчитани неделава