Видови на интервју за работа
Спонзорирано од:
Спонзорирано од ОгласиЗаРабота.мк


Видови на интервју за работа

vidovi-na-intervju-za-rabota-povekjeПостои цела низа на различни видови интервјуа за работа кои ги користат работодавците за да ги “филтрираат“ кандидатите. Тука се вклучени бихевиористичките...

 

...интервјуа, телефонско интервју, видео интервју...

Бидете подготвени за секаков вид на интервју за работата која навистина сакате да ја добиете.

1. Интервју еден на еден.

vidovi-na-intervju-za-rabota

Ова е типично интервју помеѓу кандидатот и работодавецот. Ќе ви постави прашања за искуството и вештините, за вашето работно минато и прашања со кои ќе оцени дали вие сте личноста која му е потребна.

2. Бихевиористичко интервју.

Ова интервју е базирано на тоа како се однесуваме во одредени ситуации врзани со работата.

Се се врти околу тоа како сте се однесувале во минатото, како реагирате на пример кога работите под притисок, кога треба да работите и прекувремено (можно е да треба да симулирате ситуација).

3. Интервју во кафуле.

И тоа постои! Во овој случај работодавецот го води потенцијалниот кандидат на ручек или на кафе за да ги оцени неговите комуникациски и интерперсонални вештини, но и однесувањето на маса и во малку поопуштена атмосфера.

4. Групно интервју.

Ова интервју се прави во група од неколку луѓе. Најчесто се прави во вид на групна дискусија на одредена тема во која се разгледува вашето мислење и реакции кога би работеле во тим.

5. Телефонско интервју.

Ова интервју се користи при голем број пријави за да се намали бројот на кандидати кои ќе дојдат на интервју лице во лице. Во последно време првичната селекција се прави преку CV-то за да се елиминира телефонското интервју.

6. Видео интервју.

Ако аплицирате за работно место или пракса во странство најчесто интервјуто се одвива на овој начин.

Би можело да ве интересира:

Дали е паметно да се започне бизнис со пријатели? Уште во 1975 година, двајца пријатели, Стив, Џобс и Стив Возниак, направиле прот...
Дали пријателствата со колегите од работа се вистински? Сигурно некогаш сте се запрашале дали пријателствата кои ги стекнувате на работа...
7 тајни за работата на полицајците Во нивниот работен ден нема тон адреналин секој ден како што ни е прикажано на ф...

Најчитани неделава