Колку плата земаат наставниците во државите низ светот? - Кенија изненадува
Спонзорирано од:
Спонзорирано од ОгласиЗаРабота.мк


Колку плата земаат наставниците во државите низ светот? - Кенија изненадува

Професорите во Финска имаат автономија и треба сами да смислат наставен план, а во Словачка треба да ги научат децата да ја сакаат природата, па така минуваат по една седмица надвор од градот и учат работи за околината.

Untitled-4.jpg

Професијата наставник е една од најодговорните во светот, а треба да биде и една од најпочитуваните.

Иако целта на сите им е да го пренесат знаењето на помладите, работниот ден на наставниците во секоја земја е различен, па така во Јапонија тие работат по 54 часа неделно, додека во Франција само 18.

Какви се платите на наставниците во државите низ светот:

Луксембург – 10.000 евра

На наставниците се гледа како на интелектуална елита. Тие често студираат надвор и вложуваат многу во својата себенадградба. Во едно одделение не смее да има повеќе од 15 деца.

kolku-plata-zemaat-nastavnicite-vo-drzhavite-niz-svetot-kenija-iznenaduva-09.jpg

Германија – 6.000 евра

Ова е ценета професија во Германија. На децата им се дава многу малку домашни задачи, затоа што Германците веруваат дека ако децата седат долго во училиште, потоа треба да имаат слободно време за игра и забава.

kolku-plata-zemaat-nastavnicite-vo-drzhavite-niz-svetot-kenija-iznenaduva-02.jpg

Канада – 5.500 евра

Наставниците се авторитет и се ценат таму. Тие постојано се дообразуваат, а неделно работат по просечно 45 часа.

kolku-plata-zemaat-nastavnicite-vo-drzhavite-niz-svetot-kenija-iznenaduva-03.jpg

Јапонија – 5.250 евра

Во Јапонија покрај за образование, наставниците се должни на децата да им ги пренесат и традиционалните јапонски вредности и постојано се под будното око на јавноста. Јапонските наставници работат по дури 54 часа неделно.

kolku-plata-zemaat-nastavnicite-vo-drzhavite-niz-svetot-kenija-iznenaduva-04.jpg

Финска – 3.900 евра

Финските наставници имаат комплетна автономија и тие си подготвуваат наставен план независно еден од друг. Дури се во позиција да им помагаат на децата и да ги насочат при изборот на идната професија. Работат по 32 часа неделно и даваат малку домашни задачи.

kolku-plata-zemaat-nastavnicite-vo-drzhavite-niz-svetot-kenija-iznenaduva-05.jpg

Уште 4 земји на следната страна...Би можело да ве интересира:

Светот е згрозен: Кинеска компанија ги натера работниците да лазат на ... Кинеските компании се познати по бруталноста – во 2016 работници јадеа живи црви...
Единствениот начин да бидете жена во топ 1% најбогатите во светот е да... И покрај големите чекори направени од многу организации во однос на правата на ж...
„Кариерата е како лош дечко, таа ве сака кога не зависите од неа“ - 8 ... Доколку имате лош ден на работа или пак серија од неколку лоши недели, сигурно в...