Само 3 семафори, куќи со тревници на покривите: 9 факти за животот на Фарските Острови


Само 3 семафори, куќи со тревници на покривите: 9 факти за животот на Фарските Острови

На Фарските Острови има дупло повеќе овци од луѓе, јавниот превоз во главниот град е бесплатен, не постојат затвори и сите го знаат бројот на премиерот.

samo-3-semafori-kukji-so-trevnici-na-pokrivite-9-fakti-za-zivotot-na-farskite-ostrovi-01.jpg

Фарските Острови се група на острови во Атлантскиот Океан, помеѓу Шкотска, Норвешка, и Исланд.

Најголем и главен град е Торсхавн, кој брои околу 19.000 жители, а на овој архипелаг живеат околу 48.000 луѓе.

Нивното име во буквален превод значи „Овчи острови“ и животот таму не е воопшто сличен како на другите места и е прекрасен на свој уникатен начин.

Запознајте го ова сурово, но прекрасно место:

Автономен регион од Данска

Фарските Острови се автономен регион на Кралството Данска од 1948. Ги имаат во своја надлежност повеќето области, освен одбраната (немаат сопствена војска, која е одговорност на Данска, освен мали Полициски Сили и Крајбрежна Стража) и надворешни работи.

За разлика од Данска, не се дел од Европската Унија.

samo-3-semafori-kukji-so-trevnici-na-pokrivite-9-fakti-za-zivotot-na-farskite-ostrovi-24.jpg

samo-3-semafori-kukji-so-trevnici-na-pokrivite-9-fakti-za-zivotot-na-farskite-ostrovi-38.jpg

Валутата е фарска круна

Интересно е што валутата на Фарските Острови не е независна, таа е поврзана со данската круна, но на дизајнот на фарската круна има прекрасни локални пејзажи.

samo-3-semafori-kukji-so-trevnici-na-pokrivite-9-fakti-za-zivotot-na-farskite-ostrovi-05.jpg

samo-3-semafori-kukji-so-trevnici-na-pokrivite-9-fakti-za-zivotot-na-farskite-ostrovi-04.jpg

samo-3-semafori-kukji-so-trevnici-na-pokrivite-9-fakti-za-zivotot-na-farskite-ostrovi-28.jpg

Има само 3 семафори

Во малиот главен град Торсхван се сместени сите семафори што ги има на Фарските Острови и се вкупно 3.

samo-3-semafori-kukji-so-trevnici-na-pokrivite-9-fakti-za-zivotot-na-farskite-ostrovi-09.jpg

samo-3-semafori-kukji-so-trevnici-na-pokrivite-9-fakti-za-zivotot-na-farskite-ostrovi-07.jpg

samo-3-semafori-kukji-so-trevnici-na-pokrivite-9-fakti-za-zivotot-na-farskite-ostrovi-08.jpg

Куќи со тревници на покривите

Многу локални жители живеат во мали скандинавски куќи со тревници на покривите, кои ја задржуваат топлината внатре кога има екстремно ниски температури.

Луѓето се многу гостопримливи и вратите од домовите не ги заклучуваат. Секој се знае со секого и телефонот на премиерот е лесно достапен за сите жители.

samo-3-semafori-kukji-so-trevnici-na-pokrivite-9-fakti-za-zivotot-na-farskite-ostrovi-12.jpg

samo-3-semafori-kukji-so-trevnici-na-pokrivite-9-fakti-za-zivotot-na-farskite-ostrovi-11.jpg

samo-3-semafori-kukji-so-trevnici-na-pokrivite-9-fakti-za-zivotot-na-farskite-ostrovi-13.jpg

Не постојат затвори

Има многу низок степен на криминал и не постои затвор. Но, ако се случи некој да биде осуден на повеќе од 1.5 година тој се испраќа во затворите во Данска.

samo-3-semafori-kukji-so-trevnici-na-pokrivite-9-fakti-za-zivotot-na-farskite-ostrovi-22.jpeg

samo-3-semafori-kukji-so-trevnici-na-pokrivite-9-fakti-za-zivotot-na-farskite-ostrovi-23.jpg

Уште 4 факти на следната страна...Би можело да ве интересира:

Порано биле канибали, денес не смеете да носите очила и шапки: 11 факт... Членовите на владата на Фиџи за некои официјални приеми облекуваат здолништа, а ...
18 факти за животот во Австралија, една од најсреќните земји на светот Спортот е религија, некои сурфаат пред работа, а други трчаат на пауза. Викендит...
Португалските Азори се единствената дестинација која ви е потребна ова... Што би сакале да правите на еден одмор? Секако, да се бањате и сончате. Мож...