Најпознатиот филмски мост во Македонија во Зовиќ, село во мариовско, како од бајките (фото)


Најпознатиот филмски мост во Македонија во Зовиќ, село во мариовско, како од бајките (фото)

Селото Зовиќ е лоцирано во средишниот дел на областа Мариово. Му припаѓа на Општината Новаци, сместено на една карпеста зарамнетост веднаш над самиот лев брег на Градешка Река.

Zovikj-najpoznatiot-filmski-most-01.jpg

Зовиќ се простира на надморска височина од 725 метри (според надморската височина Зовиќ е ридско село) помеѓу два ридски гребени на југ и север, на чиј врв е изградена малата црквичка Свети Атанасиј, во подножјето на висорамнината Добро Поле.

Камениот лачен мост кој ја премостува Градешка Река во непосредна близина на Зовиќ се смета за едно од најубавите архитектонски зданија во мариовскиот Крај. Овој мост го инспирирал и најпознатиот македонски режисер Милчо Манчевски тука да сними делови од филмот „Прашина“. Токму поради тоа се нарекува уште и Филмски мост.

Нашата Македонија крие неверојатни убавини, нели?

View this post on Instagram

marvelous...

A post shared by Danielo Bozhinovski (@znanstvenik.bozinovski) on

View this post on Instagram

Sometimes, nature is all you need.🏞

A post shared by Софија Мулаева (@sofijamulaeva) on

View this post on Instagram

cheers

A post shared by Ivana Nikoloska (@ivana.nikoloska) on

View this post on Instagram

Zovic

A post shared by Elena (@elenamusulanova) on

Продолжува на следната страна...Би можело да ве интересира:

9 работи кои може да ги направите оваа есен низ Македонија За да ја доживеете есента со сите нејзини бои, звуци и ароми, не мора да одите м...
Теово – зелен рај во кој вистински ќе се поврзете со природата (фото) Теово е село во Општина Чашка лоцирано во источниот дел на областа Азот во околи...
Куманово, Велес, Охрид... прошетајте низ овие градови преку фотографии Прво треба да се истражи своето поднебје, па после да се пропатува светот. Оваа ...