Трикови стари повеќе од 100 години, а никој не ви ги кажал


Трикови стари повеќе од 100 години, а никој не ви ги кажал

Триковите кои можат да ни се најдат во домаќинството, за да ни ги олеснат работите, а понекогаш и потенцијално за да ни го спасат животот, се неизбројни.

trikovi-stari-povekje-od-100-godini-a-retko-koj-gi-znae-01.jpg

Некои од нив се стари и повеќе од  100 години, а на поголемиот број на луѓе, воопшто не им се познати.

Еве што вреди да знаете:

Со обичен партал полесно се чистат остатоците од отпадот

Преостанатите парчиња прашина и отпадоци, многу лесно можете да ги соберете со парче крпа, наместо да се обидувате да ги соберете со метла.

trikovi-stari-povekje-od-100-godini-a-retko-koj-gi-znae-1.jpg

Песокот додава стабилност на вазната

Колку пати досега ви се случило да скршите вазна? Тоа е така затоа што овој предмет не е многу стабилен, а да додадете стабилност, ставете малку песок пред да ставите цвеќе и вода.

trikovi-stari-povekje-od-100-godini-a-retko-koj-gi-znae-2.jpg

Како најбрзо можете да извадите парче дрво или трн од рака?

Постои поефикасен начин на вадење парче дрво или трн заглавен во рака од чупалка или пинцета. Наполнете чаша со зовриена вода и цврсто залепете ја на местото на трнчето.

trikovi-stari-povekje-od-100-godini-a-retko-koj-gi-znae-10.jpg

Како најбрзо можете да оладите вино?

Едноставно покријте го шишето со пешкир и ставете го во сад со студена вода, па така ставете го во фрижидер. Виното многу побрзо ќе се олади на овој начин.

trikovi-stari-povekje-od-100-godini-a-retko-koj-gi-znae-3.jpg

Како да исечете совршено парче леб

Најголемиот проблем со свежиот леб е што речиси секогаш тешко се сече. Следен пат ставете сад со зовриена вода во близина на лебот и така сечете го.

trikovi-stari-povekje-od-100-godini-a-retko-koj-gi-znae-4_copy.jpg

Чкорчето ќе гори подолго ако направите засеци на дрвото

Кога ќе запалите чкорче тоа многу брзо прегорува. За да трае подолго направете засеци кон барутот и така побавно ќе гори.

trikovi-stari-povekje-od-100-godini-a-retko-koj-gi-znae-5.jpg

Како да ги извадите долгите шајки?

Ако сте се обиделе долга шајка да извадите само со виткање знаете дека се заглавува. Следен пат кога ќе треба да вадите шајка, ставете мало парче дрво, а потоа продолжете со вадење.

trikovi-stari-povekje-od-100-godini-a-retko-koj-gi-znae-6.jpg

Како да ги одделите заглавените чаши?

Само ставете врела вода во сад, ставете го долниот дел од долната чаша, а потоа преминете на полнење со ладна вода, веднаш ќе се одлепат една од друга.

trikovi-stari-povekje-od-100-godini-a-retko-koj-gi-znae-7.jpg

Како подолго да трае цвеќето без вода или светлина

За да останат цвеќињата кои ги планирате за подарок, свежи подолг период, ставете компир на крајот.

trikovi-stari-povekje-od-100-godini-a-retko-koj-gi-znae-8.jpg

Како да разликувате путер од маргарин?

Ставете малку од производот на хартија и запалете ја истата. Путерот ќе мириса пријатно како да се топи нешто благо, а маргаринот ќе мириса како запечена сланина.

trikovi-stari-povekje-od-100-godini-a-retko-koj-gi-znae-9.jpg

Н. Г. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Трикови стари 100 години, кои и денес ќе ви се најдат Во 1910-та година, компанијата „Gallaher Ltd.“ објавиле 100 карти со животни три...
15 мали тајни на професионалните готвачи кои ќе ги направат вашите јад... Професионалните готвачи многу внимателно ги чуваат своите тајни и ги споделуваат...
Дали перењето со ладна вода темелно ја чисти облеката? Да се има беспрекорно чиста облека без дамки, која после секое перење ќе изгледа...