Водич за почетници: Сè што треба да знаете ако годинава првпат фарбате велигденски јајца


Водич за почетници: Сè што треба да знаете ако годинава првпат фарбате велигденски јајца

Ако сте почетник на тема велигденски јајца, постојат неколку совети кои ги следеле и вашите баби, а треба да ги примените и вие.

vodic-za-pocetnici-se-sto-treba-da-znaete-ako-godinava-prvpat-farbate-veligdenski-jajca-01.jpg

Како да одберете соодветни јајца, како да купите квалитетна боја, како бојата да излезе како на кесичката, како јајцата да не пукнат?

Сите трикови и совети за почетниците, се во продолжение:

Прво, треба да бирате свежи и тазе јајца. Како тоа да го откриете? Ставете ги во сад со ладна, солена вода. Ако потонат, значи дека се свежи.

vodic-za-pocetnici-se-sto-treba-da-znaete-ako-godinava-prvpat-farbate-veligdenski-jajca-02.jpg

За да го избегнете пукањето на јајцата во текот на варењето, во водата ставете лажичка оцет.

Најдобро е јајцата да ги варите 12 минути, од моментот на зовривање на водата.

vodic-za-pocetnici-se-sto-treba-da-znaete-ako-godinava-prvpat-farbate-veligdenski-jajca-03.jpg

Штом ги сварите јајцата, потопете ги во ладна вода, за потоа да бидат полесни за лупење.

vodic-za-pocetnici-se-sto-treba-da-znaete-ako-godinava-prvpat-farbate-veligdenski-jajca-04.jpg

Пред фарбање би требало јајцата да ги исплакнете со разредено средство за миење садови, за да се отстранат сите маснотии и валкани делови. Исто така, помага и ако ги пребришете со крпа натопена во оцет.

Обоените јајца ќе добијат сјај, а боите ќе бидат поинтензивни ако по фарбањето ги премачкате со малку масло, путер или маргарин.

vodic-za-pocetnici-se-sto-treba-da-znaete-ako-godinava-prvpat-farbate-veligdenski-jajca-05.jpg

Јајцата кои се обоени, неизлупени и со неоштетена лушпа, а стојат неколку часа на собна температура или се неколкупати вадени и враќани во фрижидер, би требало да се изедат од 1 до 2 дена.

М. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Како трошите повеќе вода, која ве чини многу пари? Водата за пиење веќе станува скапоценост во многу делови од светот, но ние луѓет...
Што најпрво забележуваат луѓето во неуредните домови? Некогаш не можете да гледате како не е сè под конец кај вас дома, а некогаш пак,...
3 најчести грешки со кои ги уништувате костимите за капење Овие грешки многу луѓе ги прават, кога станува збор за костими за капење, а веро...