Кои места во домот треба први да ги дезинфицирате?

Кои површини во домот се „најризични“, од каде да започнете со чистење?

koi-mesta-vo-domot-treba-prvi-da-gi-dezinficirate-01.jpg

Кога пристапувате кон дезинфекција на домот клучно е да знаете со кои површини да започнете.

Нема потреба од паника и стрес, само со добра организација и соодветни одлуки ќе имате ефикасно чистење.

Вирусот може да преживее неколку часа на тврдите површини, па затоа секојдневните предмети од вашиот дом може да бидат предизвикувачи на инфекција.

На кои места треба да им обрнете посебно внимание при дезинфикацијата:

Работни површини

koi-mesta-vo-domot-treba-prvi-da-gi-dezinficirate-02.jpg

Кваки од врати

koi-mesta-vo-domot-treba-prvi-da-gi-dezinficirate-03.jpg

Рачката на фрижидерот

koi-mesta-vo-domot-treba-prvi-da-gi-dezinficirate-04.jpg

Чешмите

koi-mesta-vo-domot-treba-prvi-da-gi-dezinficirate-05.jpg

Телефоните

koi-mesta-vo-domot-treba-prvi-da-gi-dezinficirate-06.jpg

Тастатурата од комјутерот

koi-mesta-vo-domot-treba-prvi-da-gi-dezinficirate-07.jpg

Масичките до креветите

koi-mesta-vo-domot-treba-prvi-da-gi-dezinficirate-08.jpg

Неколку совети плус:

- Користете антибактериски спреј или антибактериски марамици за една употреба и носете гумени ракавици за да не ја изложувате кожата.

- Рачките од вратите бришете ги редовно, но кога сте надвор од домот отворајте ги вратите со лакти.

- Проветрувајте ги редовно собите и не допирајте ги личните предмети на другите луѓе.

- Менувајте ги крпите во кујната и тоалетот барем на 2 дена и сушете ги добро по користењето.

С. С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Водич за „добри домаќинки“ од 1950-та: Масата за појадок се мести навечер, тоалетот се чисти секој д... Според ова упатство, секој ден треба да избришете прашина, да ја проветрите пост...
Предмети во домот што може (и треба) да ги замените со поеколошки варијанти Наместо пластични, купете неколку метални сламки кои ќе можете да ги користите с...
Како да ја зголемите влажноста во домот, без навлажнувач на воздухот? Во текот на ладните месеци, во домовите кои се греат на парно или клима, нивото ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg