Отровни растенија кои мора веднаш да ги исфрлите од домот

Сигурно и вие, како и повеќето семејства, имате неколку омилени билки и растенија од кои би требало да се откажете затоа што се токсични без да знаете.

rastenija-koi-mora-vednas-da-gi-isfrlite-od-doma-zatoa-sto-se-otrovni-01.jpg

Посебно ако имате мало дете или миленик, уште денес треба да ги тргнете подалеку од терасата, дворот или полицата во соба.

Рододендрон

Овие прекрасни цветови се совршени за вашиот двор, но бидете посебно внимателни ако ги насадите. Ако случајно дојде до консумација на цветот настанува труење со болка во стомакот, потешкотии во дишењето, парализа, па дури и кома.

rastenija-koi-mora-vednas-da-gi-isfrlite-od-doma-zatoa-sto-se-otrovni-1.jpg


Олеандер

Олеандерот може да има цветови во бела, розова и црвена боја, па е посебно привлечен за детските рачиња. Меѓутоа, доволен е само еден цвет за да дојде до труење. Симптомите вклучуваат забавена работа на срцето, поспаност и малаксаност на телото.

rastenija-koi-mora-vednas-da-gi-isfrlite-od-doma-zatoa-sto-se-otrovni-2.JPG


Бучиниш

Ова цвеќе може сосема случајно да се појави во вашата градина, а доколку имате домашни миленици задолжително искорнете го. Отровот од гранките мириса на морков и ги привлекува милениците. Ако се касне, директно го напаѓа нервниот систем. Кај некои понежни раси, но и кај луѓето, може да има кобни последици по живот.

rastenija-koi-mora-vednas-da-gi-isfrlite-od-doma-zatoa-sto-se-otrovni-3.jpg


Жолт нарцис

Кај жолтиот нарцис најотровен е неговиот корен. Иако изгледа прекрасно, размислете 2 пати пред да го посадите. Ако се посомневате дека вашиот миленик копал во земјата и каснал дел од коренот, веднаш однесете го на ветеринар. Првите знаци на труење се дијареја, повраќање, грчеви и аритмија.

rastenija-koi-mora-vednas-da-gi-isfrlite-od-doma-zatoa-sto-se-otrovni-4.jpg


Англиски тис

Кај оваа билка најотровно е семето, но тоа не значи дека и листовите се безбедни. Алкалоидите кои се наоѓаат во ова растение често предизвикуваат грчеви, парализа, а во најлош случај прекин на работата на срцето.

rastenija-koi-mora-vednas-da-gi-isfrlite-od-doma-zatoa-sto-se-otrovni-5.jpg


Хортензија

Ова прекрасно цвеќе кое ви ги мами очите содржи опасен отров цијанид. Луѓето и животните би требало да изедат голема количина од ова цвеќе за да дојде до труење, но сепак, зошто би ризикувале?

rastenija-koi-mora-vednas-da-gi-isfrlite-od-doma-zatoa-sto-se-otrovni-6.jpg


Филандендрон

Билната течност која ја содржат листовите на ова цвеќе може да ја иритираат кожата и устата. Ако се консумира може да дојде до отежнато дишење, отекување на грлото и проблеми со стомакот. Иако реакциите се ретки, попаметно би било да ги исфрлите зелените филадендрони од подалеку од децата и милениците.

rastenija-koi-mora-vednas-da-gi-isfrlite-od-doma-zatoa-sto-se-otrovni-7.jpg

Би можело да ве интересира:

Што да направите за розите во вашиот двор да изгледаат како од списание? Наскоро ќе започнат да цветаат па доколку сакате да се гордеете со ваш...
6 собни растенија кои лесно ќе преживеат, дури и во домот на „најнегрижливите“ На некои цвеќиња вода треба да им ставате еднаш месечно, други не бараат светлин...
Висечки растенија во домот: Кои видови се најпогодни? Собните растенија се одличен начин да го разубавите вашиот ентериер и ...
5 пролетни цвеќиња кои ќе успеат и во градината на најнеталентираните Дали сте од оние што не успеваат да се грижат ниту за кактус? Овие пет видови цв...
Среќен бамбус – Како да се грижите за него и зошто е добро да го имате во домот? Таканаречениот среќен бамбус може да вирее во секој дел од домот, но, според Фен...
Хоја – Растение со уникатен изглед кое мириса на мед, а не бара голема нега (фото) Хоја, познато и како восочен цвет, е растение со уникатен изглед чии цветови исп...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg