Кул локал во Скопје каде пиете вино и цртате, под надзор на уметник, е вистинско доживување (фото)

„Тоа што ќе се слика во нашата работилница е однапред дефинирано и целиот потребен материјал за сликање го добивате од нас, почнувајќи од четки, бои, платно, штафелај и кецела. Дополнително имате неограничена консумација на вино“, откриваат за CRNOBELO.com Ивона и Филип, сопственици на еден нов и уникатен локал во Скопје.

unikaten-lokal-vo-skopje-kade-piete-vino-i-crtate-pod-nadzor-na-umetnik-foto-01.jpg

„Paint&Wine“ е работилница која ги спојува уметноста и квалителното вино, а зад која стојат енузијастите Ивона и Филип, како и уметникот Дејвид. Првично е наменета за аматери, дури и за некој што никогаш не сликал на платно.

За CRNOBELO.com Ивона и Филип споделуваат:

„Нашиот тим брои три лица. Ивона Ефремова и Филип Симеонов од Кочани, после завршувањето на факултет останавме во Скопје и овде сме веќе веќе 7 години.

unikaten-lokal-vo-skopje-kade-piete-vino-i-crtate-pod-nadzor-na-umetnik-foto-05.jpg

Двајцата имаме завршено на ФИНКИ и примарната професија ни е во областа на ИТ, така што немаме никаква допирна точка со уметноста. Затоа тука е Дејвид Стоилковски (26) кој има магистрирано на Факултетот за ликовни уметности во Скопје и е оној кој е задолжен за да помогне во Paint делот од Paint&Wine (@molerajj).

unikaten-lokal-vo-skopje-kade-piete-vino-i-crtate-pod-nadzor-na-umetnik-foto-12.jpg

Paint&Wine е работилница која ги спојува уметноста и квалитетното вино. Првично е наменета за аматери, дури и за некој што никогаш не сликал на платно.

unikaten-lokal-vo-skopje-kade-piete-vino-i-crtate-pod-nadzor-na-umetnik-foto-09.jpg

Со помош на уметник и вино (за дополнителна инспирација) ќе го насликате вашето прво ремек дело и ќе искусите нешто поразлично за прв пат.  

unikaten-lokal-vo-skopje-kade-piete-vino-i-crtate-pod-nadzor-na-umetnik-foto-13.jpg

Идејата ја добивме од едно патување во Италија каде што сакавме да пробаме нешто поразлично од паста и пица, па сосема случајно наидовме на Paint&Wine работлиница и решивме да се пријавиме.

unikaten-lokal-vo-skopje-kade-piete-vino-i-crtate-pod-nadzor-na-umetnik-foto-22.jpg

Отидовме со отворен ум и никакви очекувања, дека од средно немавме фатено четки и бои. Она што го искусивме тие два часа беше навистина една посебна позитивна енергија, каде што кај секој на површина излегува креативноста која сите сме ја имале како деца, а ја имаме запоставено со текот на годините.

unikaten-lokal-vo-skopje-kade-piete-vino-i-crtate-pod-nadzor-na-umetnik-foto-15.jpg

По ова сфативме дека дефинитивно такво нешто фали и кај нас. Тргнавме од самите себе и бевме сигурни дека како нас, има многу други на кои им недостига некогаш да можат да поминат квалитетно време со некој близок, а да не мора да е кафуле или ресторан.

unikaten-lokal-vo-skopje-kade-piete-vino-i-crtate-pod-nadzor-na-umetnik-foto-16.jpg

Иако знаевме дека на дел од луѓето им фали катче за да можат да пробаат нешто ново, сепак не бевме свесни дека ќе има заинтересираност каква што има досега.

unikaten-lokal-vo-skopje-kade-piete-vino-i-crtate-pod-nadzor-na-umetnik-foto-17.jpg

Продолжува на следната страница...



Би можело да ве интересира:

На гости кај Надица: Светол стан во Скопје со шарени плочки во кујната и впечатливи парчиња мебел (ф... „Станот го уредувавме заедно со сопругот, кој по професија е архитект. Најколори...
Мила и Дарко од Скопје се преселија во Орешани: „Градот почна да нè гуши, тука го пронајдовме својот... „Официјално се преселивме во Орешани во пролетта 2021, откако по не знам кој пат...
На гости кај Силвана: Стан од 72m2 во Скопје со библиотека и тиркизна гарнитура (фото) „Идејата за уредувањето на станот, како и боите ги договаравме заедно ...
На гости кај Васил Гарванлиев во Чикаго: „Живееме во елитна населба, куќата има 7 спални соби, базен... „Куќата во која живееме со Џејсон има 7 спални соби, од кои 2 се пренаменети во ...
На гости кај Иџе: Стан во „Аеродром“ со големи прозорци, поглед на Вардар и тиркизни детали „Станот го уредував јас пред неколку години, кога се вратив од трка по крајот на...
На гости кај Марјан Бранко во Влае: Стан од 47m2 уреден со цигли, рустични детали и минимално осветл... „Сандакот помеѓу двоседот и фотелјата е парче старо повеќе од 70 години, нерепар...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg