Анита Тасева: „Бев на Кочулските Водопади во близина на Валадово, малку се измачив со патеката, но вредеше“

„За Кочулските водопади, во близина на градот Валандово, слушав многу убави работи од луѓе што ги посетиле, па одлучив и јас да ги посетам. Кога стигнав на крајот од селото Бајрамбос ме пречекаа пријатни мештани и ми кажаа насоки за водопадите...“

anita-taseva-bev-na-kochulskite-vodopadi-vo-blizina-na-valadovo-malku-se-izmachiv-so-patekata-no-vredeshe01.jpg

Анита Тасева од Нов Дојран, вљубеник во природа и планинарски тури, за CRNOBELO.com говори за една од нејзините омилени дестинации во Македонија, а тоа се Кочулските Водопади во близина на градот Валандово.

Анита споделува какво искуство ѝ била посетата на Кочулските Водопади:

„Како дете израснато на село и опкружена со природа, отсекогаш ме привлекувале откривања и запознавање на нови природни богатства кои ни ги нуди нашето македонско поднебје.

По многу посетени туристички места, цркви, манастири итн., некако ми недостасуваше да ја запознаам и природата која не е така лесно достапна, па одлучив да се приклучам кон планинарењето, каде имам можност да го почувствувам звукот и мирисот на природата. 

За Кочулските водопади, во близина на градот Валандово, слушав многу од луѓе што ги посетиле, па си ставив за цел дека морам и јас да видам за што станува збор.

anita-taseva-bev-na-kochulskite-vodopadi-vo-blizina-na-valadovo-malku-se-izmachiv-so-patekata-no-vredeshe05_copy.jpg

Живеам во Дојран, па тргнав кон Валандово преку турските села Чалакли и Башибос до Бајрамбос (дотука води асфалтен убав пат).

Патував 35 километри од Дојран, а од Валандово водопадот е оддалечен околу 17km. Дотука може да се дојде и со обично возило.

На крај од село Бајрамбос, покрај самиот пат, се наоѓа фарма со крави која ја имаат мештани од селото, луѓе кои се многу пријатни и гостољубиви и несебично раскажуваат на секој добронамерник како да се стигне до водопадот.

anita-taseva-bev-na-kochulskite-vodopadi-vo-blizina-na-valadovo-malku-se-izmachiv-so-patekata-no-vredeshe03.jpg

Оттука нагоре продолжува земјен пат кој е погоден за теренски возила, недалеку над селото се пристигнува до патеката која води накај водопадот. 

На самиот почеток на патеката има летниковци за излет каде има можност да се приготви и скара до летниковците и има чешма со природна планинска вода.

anita-taseva-bev-na-kochulskite-vodopadi-vo-blizina-na-valadovo-malku-se-izmachiv-so-patekata-no-vredeshe04.jpg

anita-taseva-bev-na-kochulskite-vodopadi-vo-blizina-na-valadovo-malku-se-izmachiv-so-patekata-no-vredeshe06.jpg

Патеката ме насочи кон падините на Беласица од каде се наслушнуваше звукот на течението на реката.

Самата патека е обезбедена со огради на критичните места бидејќи пределот е стрмен, долж патеката има поставено клупи и корпи за отпадоци каде може да одморите, доколку не сте во добра кондиција (овој дел од патеката е долг околу 600 метри).

anita-taseva-bev-na-kochulskite-vodopadi-vo-blizina-na-valadovo-malku-se-izmachiv-so-patekata-no-vredeshe15.jpg

Продолжува на следната страница...Би можело да ве интересира:

Анита Филева: „Магичните кафулиња покрај каналите ми се омилени во Амстердам, како и холандските ваф... „Во Амстердам иако има метро, автобуси, трамваи, како и воден сообраќај, сепак н...
Дена Кузмановска: „Бев во Доминиканската Република 5 пати, има рајски плажи и топло Карипско Море, н... „Ме воодушевија бесконечните, бели прекрасни плажи и небесно синиот океан, кој п...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg