Марјана Павличек, фотографка: „Дамите сакаат да се фотографираат голи, но се плашат што ќе кажат другите“

„Акт фотографија претставува голо машко или женско тело. Во Македонија за жал да се фотографираш гол е сè уште табу-тема и многу потешко е да најдеш некој кој би сакал да се соблече пред објектив (мислам за уметничка фотографија, не за комерцијални цели). Да бидеме искрени сите дами сакаат да се фотографираат и да ја покажат својата убавина, но повеќето имаат страв од тоа дали нивното тело ќе изгледа добро“, вели фотографката Марјана Павличек од Куманово.

marjana-pavlicek-fotografka-damite-sakaat-da-se-fotografiraat-goli-no-povekjeto-se-plasat-dali-nivnoto-telo-kje-izgleda-dobro-i-sto-ke-kazat-drugite-01.jpg

Марјана Павличек од Куманово повеќе од десет години се занимава со фотографија, а посебно задоволство ѝ претставува акт фотографија.

Со многу успешни фотосесии зад себе и различни награди и признанија од домашна и странска публика, Марјана со сета своја енергија е посветена на оваа форма на уметничка фотографија.

Во продолжение следува разговор со Марјана која ни открива повеќе за нејзиниот стил на фотографирање, но и за тоа колку Македонците се нафаќаат да бидат дел од акт фотографија.

Марјана, кога за првпат почна да се занимаваш со акт фотографија? Што е она те привлече кон оваа форма на изразување?

Подетално запознавање со фотографија ми беше пред десет години во Фото Кино Клуб Козјак. Од сите видови фотографија со кои се среќавав низ годиниве, најголемо внимание ми привлече акт фотографија.

Акт фотографија самата во себе буди сензуалност, убавина и пријатност за окото на гледачот. Пред сè, женскиот акт инспирира и воодушевува самиот по себе.

marjana pavlicek fotografka damite sakaat da se fotografiraat goli no povekjeto se plasat dali nivnoto telo kje izgleda dobro i sto ke kazat drugite 12

Колку Македонците се нафаќаат да бидат дел од акт фотографија? Каде ги наоѓаш моделите или тие тебе сами те контактираат?

Во Македонија, за жал, акт фотографија и да се фотографираш гол е сè уште табу-тема и многу потешко е да најдеш некој кој би сакал да се соблече пред објектив (мислам за уметничка фотографија, не за комерцијални цели). Имам неколку модели со кои работам и секогаш сум отворена за нови познанства и нови модели.

Повеќето модели се лица со кои се знам и имаат доверба во тоа што го работам, но имам и случки каде луѓето знаат што работам и самите приоѓаат и изразуваат желба да бидат дел од некоја моја нова идеја.

За сите што сакаат да бидат дел од такво нешто и да стекнат ново искуство, секогаш ги охрабрувам и сум отворена за соработка.

marjana pavlicek fotografka damite sakaat da se fotografiraat goli no povekjeto se plasat dali nivnoto telo kje izgleda dobro i sto ke kazat drugite 3

Каков договор правиш со моделите? Им гарантираш ли дискретност?

Дискретноста ми е најбитна, а договорот со моделите е секогаш различен, зависно од мојата идеја што ја имам замислено, паралелно со максимумот од моделите што можат да ми го дадат.

Луѓе кои сакаат да се фотографираат за свои приватни цели и плаќаат за тоа, секако дека тие фотографии остануваат само за нив.

Сум имала и договор од тип да направам фотосесија, но фотографиите да ги објавам за 2-3 години подоцна, што во целост бил испочитуван. Така да секогаш е различно.

marjana-pavlicek-fotografka-damite-sakaat-da-se-fotografiraat-goli-no-povekjeto-se-plasat-dali-nivnoto-telo-kje-izgleda-dobro-i-sto-ke-kazat-drugite_5.jpg

Од твое искуство можеш ли да ни кажеш од што луѓето најмногу се плашат или што е она што ги предомислува за да се соблечат голи пред објектив?

Да бидеме искрени, сите дами сакаат да се фотографираат и да ја покажат својата убавина, но повеќето имаат страв од тоа дали нивното тело ќе изгледа добро или од типот што ќе кажат другите.

Најголем проблем и пречка за нивната одлучност е мислењето на другите.

marjana pavlicek fotografka damite sakaat da se fotografiraat goli no povekjeto se plasat dali nivnoto telo kje izgleda dobro i sto ke kazat drugite 7

Како оди комуникацијата пред секоја фотосесија? Има ли простор за подобро запознавање помеѓу тебе и моделот пред да се препуштите на фотографирање?

Како што напомнав претходно, повеќето модели се луѓе со кои се знам и имаат доверба во тоа што го работам, но кога ќе се појави ново лице кое сака да се фотографира, секогаш следи запознавање, нивно мислење за тоа како гледаат на акт фотографија, зошто се одлучиле на такво нешто и слично.

Кога моделот ќе се чувствува сигурно и опуштено за пред објектив, тогаш следи фотосесија. Сите тие такви неочекувани нови познанства секогаш прераснуваат во долгорочни пријателства.

marjana pavlicek fotografka damite sakaat da se fotografiraat goli no povekjeto se plasat dali nivnoto telo kje izgleda dobro i sto ke kazat drugite 11

Продолжува на следната страница...



Би можело да ве интересира:

Даниел Николовски, фризер и шминкер: „Елена Ристеска ми е како сестра, Наташа Беквалац е најзабавнат... „Наташа Беквалац, која со право важи за една од најубавите жени на Балканот, е и...
Михаил Корубин: „Моите ми направија прва ‘изложба’ дома на 6-7 години, израснав во ателјеата на татк... „Паметам на 6-7 години моите ми ја направија првата „изложба“ во нашата куќа, ја...
Леонид Вандевски, атлетичар: „Пред натпревар избегнувам користење на социјалните мрежи, а дисциплина... „Неуспехот е дел од животот и е нешто што сите мора да го прифатиме бидејќи најг...
Меланија Цветковска, физиотерапевт: „Луѓето кај нас не сфаќаат дека потиснатите чувства предизвикува... „Лутината, стравот или тагата може да се манифестираат како разни абдоминални бо...
„Нема бенефит од доењето, постои само ризик од недоење“: Наташа Ц. Тодосовска, специјалист за доење ... „Сите слики од доење кои ги гледаме на социјалните медиуми се најчесто од мајка ...
Иван Јованов пред раѓањето на ќерката: „Едвај го чекам мигот кога малиот ангел ќе го земам во раце“ „Доколку се создадат услови да бидам во породилната сала, секако дека ќе присуст...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg