Бодан Ѓорговски, колекционер на играчки: „Имам соба специјално за моите акциони херои“

„Почнав од неколку полици во детската соба на децата, па еден цел плакар исто во детската соба, па кога увидов дека и тоа нема да помогне морав во договор со сопругата да направам соба во дел од станот кој беше користен како некаков вид на магацин. „Цената“ што ја плаќам е сам да ја чистам собата.“, раскажува 33-годишниот скопјанец.

bodan-gjorgovski-kolekcioner-na-igrachki-imam-soba-specijalno-za-moite-akcioni-heroi-01.jpg

Бодан Ѓорговски (33) технолог по професија, сопруг и татко на близнаци живее во Карпош и вели дека акциони и филмски херои му се пасија уште од детство, а официјално и професионално колекционира од 2020 година.

Официјално колекционерството го започнал некаде во јули минатата година кога за првпат ги извадил неговите стари играчки, акциони херои и им ги дал на децата. Вели дека тогаш се присетил на сите тие играчки и во него се разбудила желбата за да започне посериозно да колекционира.

bodan-gjorgovski-kolekcioner-na-igrachki-imam-soba-specijalno-za-moite-akcioni-heroi-02.jpg

Од каде е желбата за колекционерство?

За тоа морам да ги споменам како најголеми и единствени „виновници“ за ова мое хоби денес моите родители кои уште од мали нозе ми ги купуваа сите можни играчки од сите можни акциони филмови во 90-тите.

Буквално ги имав сите популарни ликови во тоа време, а за моја среќа бидејќи во тоа време имаше доста добар квалитет дури и кај нас во државата, па најголем дел останаа во добра состојба за сега и по толку години и моите деца да играат со истите играчки. Тоа ми претставува уште поголемо задоволство да го гледам и ми дава мотив да продолжам со колекционерството.

bodan-gjorgovski-kolekcioner-na-igrachki-imam-soba-specijalno-za-moite-akcioni-heroi-03.jpg

Дали се сметаш за колекционер?

Да, се сметам, имајќи предвид дека имам „custom“ соба во мојот дом направено само за колекционерството мислам дека е во ред да се каже дека сум колекционер.

bodan-gjorgovski-kolekcioner-na-igrachki-imam-soba-specijalno-za-moite-akcioni-heroi-15.jpg

bodan-gjorgovski-kolekcioner-na-igrachki-imam-soba-specijalno-za-moite-akcioni-heroi-16.jpg

Како дојде до тоа фигурите да имаат посебна соба и колку фигури имаш?

Како што се развиваше идејата и колекционерството морав паралелно да наоѓам идеи и каде ќе се чуваат истите. Почна од неколку полици во детската соба на децата, па еден цел плакар исто во детската соба, па кога увидов дека и тоа нема да помогне морав во договор со сопругата да направам соба во дел од станот кој беше користен како некаков вид на магацин.

bodan-gjorgovski-kolekcioner-na-igrachki-imam-soba-specijalno-za-moite-akcioni-heroi-03.jpg

Со тоа успеав да добијам вистинско катче каде и јас уживам, а и моите деца. Изгледа како продавница од 90-тите каде како и да се свртите имате играчки фигури околу вас. Моментално имам преку 100 спакувани акциони херои.

bodan-gjorgovski-kolekcioner-na-igrachki-imam-soba-specijalno-za-moite-akcioni-heroi-02.jpg

Кој се грижи за чистењето на фигурите?

Тоа е цената која ја плаќам за собата која ја добив да морам сам да ја средувам. Еднаш месечно се посветувам на комплетно чистење на собата за кое искрено треба неколку часа. Но меракот е огромен за едно чистење да го расипе.

bodan-gjorgovski-kolekcioner-na-igrachki-imam-soba-specijalno-za-moite-akcioni-heroi-05.jpg

bodan-gjorgovski-kolekcioner-na-igrachki-imam-soba-specijalno-za-moite-akcioni-heroi-11.jpg

Дали им расте вредноста на фигурите?

Зависи на кои, на некои и им опаѓа. Но, јас не го правам ова за заработка, напротив кога и да продадам нешто го правам со цел за да купам нешто ново. Има доста фигури што чинат дури и над 100тина долари, такви се на пример Vintage TMNT. Нормално тука се и Star Wars кои се надвор од секоја конкуренција околу цената каде за една фигура спакувана од 1977-ма година цената знае да биде и неколку илјади долари.

bodan-gjorgovski-kolekcioner-na-igrachki-imam-soba-specijalno-za-moite-akcioni-heroi-06.jpg

Која ти е најомилена фигура во колекцијата?

Искрено стварно немам омилена. Кога решив да колекционирам решив да не бидам комплециониста со други зборови да не ги собирам сите фигури од секој жанр туку само тие што ми се допаѓаат. Така што сè што имам ми е омилено буквално. За секоја фигура имам поврзаност бидејќи некои се и стари фигури со кои сум играл како дете, а сега ги купувам со спакувана верзија.

bodan-gjorgovski-kolekcioner-na-igrachki-imam-soba-specijalno-za-moite-akcioni-heroi-07.jpg

Продолжува на следната страна...



Би можело да ве интересира:

Михаил Корубин: „Моите ми направија прва ‘изложба’ дома на 6-7 години, израснав во ателјеата на татк... „Паметам на 6-7 години моите ми ја направија првата „изложба“ во нашата куќа, ја...
Нина Спасовска (11) танцува како да лебди: „Со првото соло освоив 1-во место, во еден ден настапив 3... „Сум имала незгодни ситуации со костимите, да го згазнам или да повлечам некој д...
Барбара Поповиќ за CRNOBELО: „Имам италијански корени, ќе пеам на Сан Ремо“ „Од македонските музичари најблиска сум со Иван Јованов од Либеро бенд. Тој ми е...
Педијатар специјалист Звезда Спасовска: „Детето треба да става играчки во уста за имунитет, лекови з... „Покачената температура е еден од најчестите симптоми кај децата кога се болни. ...
Марија од Радовиш 10 години е во количка: „Не дозволив тоа да ми е пречка во животот - возам АТВ, ма... „Мобилноста ја изгубив како последица на тешка сообраќајна несреќа. Пред по...
Светлана Црнокрак ни ги откри тајните за убавина: „Имам чувствително лице, ретко јадам чоколадо и по... „Секогаш велам дека во животот повеќе сум гладна отколку сита. Од кога паметам з...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg