Марјан од Битола, сноуборд-инструктор: „Најголема грешка е да не се носи кацига, мојот најмал ученик има 4 години“

„Најголема грешка што почетниците во сноубордингот ја прават е тоа што доаѓаат без заштитна опрема, сигурноста треба да е на прво место“ – вели Марјан Милованов, 29-годишен програмер од Битола кој својата љубов и пасија кон овој спорт ја споделува со своите ученици.

marjan-milovanov-e-snoubord-instruktor-od-bitola-mojot-najmal-uchenik-ima-4-godini-najgolema-greshka-e-koga-snouborderite-ne-nosat-zashtitna-oprema-01.jpg

Марјан Милованов е инструктор по сноуборд кој своето знаење и вештини ги споделува со своите ученици во ски-центарот Нижеполе во Битола.

Сноубордингот е уште еден зимски спорт што зема голем замав во нашата земја, а Марјан вели дека сè поголем е интересот за него, без оглед на возраста на луѓето што сакаат да се занимаваат со него.

Тој во интервју за CRNOBELO.com откри повеќе детали за себеси и за спортот...

Од каде желбата за сноубординг и кога почна да се занимаваш со овој спорт?

Желбата ја имав уште од мали нозе сакајќи да пробам нешто ново и повозбудливо од скиите.

Мојата прва средба со сноуборд беше на 12 години благодарение на мојот татко, поради кого почнав да се занимавам со зимски спортови.

marjan-milovanov-e-snoubord-instruktor-od-bitola-mojot-najmal-uchenik-ima-4-godini-najgolema-greshka-02.jpg

Постои ли институција, односно клуб во Македонија каде може да се стекнат вештини и знаења за сноубордингот и како ти ги совлада вештините на спортот?

Да, постои клуб за сноубординг „Полар“ од Скопје.

Со оглед на фактот дека во периодот на моите почетоци, овој спорт не ја доживуваше експанзијата што ја доживува сега, бев принуден самиот да ги совладам вештините на спортот благодарение на мојата истрајност, волја, упорност како и подемите и падовите коишто се неизоставен дел од овој спорт.

marjan-milovanov-e-snoubord-instruktor-od-bitola-mojot-najmal-uchenik-ima-4-godini-najgolema-greshka-03.jpg

Што значи да се биде сертифициран сноуборд инструктор, каде се добива сертификатот?

Тоа значи дека инструкторот поминал успешно претходно спроведена обука и полагање на стручни испити и добил сертификат од Скијачката Федерација на Македонија и Македонската Асоцијација на Инструктори за Снежни Спортови.

Колку време е потребно за да се совладаат основните вештини на спортот?

Зависи индивидуално, колку човек има желба, волја, мотивација и упорност, но според мене сметам дека е доволно од 5 до 7 дена (некој може и побрзо) за да се соовладаат основните вештини, но сепак истрајноста е клучот за да се создаде еден успешен сноубордер.

marjan-milovanov-e-snoubord-instruktor-od-bitola-mojot-najmal-uchenik-ima-4-godini-najgolema-greshka-04.jpg

Се наоѓа ли лесно опрема за сноубординг во Македонија?  Колку чини солидна опрема за овој спорт и освен даска, што друго е потребно?

И да и не, но сепак зависи колку човек е спремен финансиски да издвои од својот буџет за солидна опрема.

Во Македонија има неколку продавници од каде што може да се набави солидна опрема, но се бројат на прсти, и за наш стандард е сепак скапо, зошто бордањето е релативно скап спорт, но има и половна опрема која може да биде достапна скоро за секого.

Освен даска и чизми за даска исто така потребно е соодветна облека и заштитна опрема (кацига).

marjan-milovanov-e-snoubord-instruktor-od-bitola-mojot-najmal-uchenik-ima-4-godini-najgolema-greshka-05.jpg

Која според тебе е идеална возраст кога децата може да почнат да го учат овој спорт?

Тоа е индивидуално затоа што кај некои деца моториката е понапредно развиена со самото тоа што тие се веќе спремни за да ги направат првите чекори кон овој спорт.

Класичен пример е мојот најмлад ученик (4 години) и којшто е вистинска инспирација за сите деца што би сакале да се занимаваат со овој спорт.

marjan-milovanov-e-snoubord-instruktor-od-bitola-mojot-najmal-uchenik-ima-4-godini-najgolema-greshka-10.jpg

Интервјуто продолжува на следната страна...



Би можело да ве интересира:

Јасмина Цветковска 9 години живее во Сиднеј: „Како инженер лесно најдов работа, но проблем се скапит... „Дипломите од природните науки, машинските струки, архитектура, електро-инженерс...
Сипхокази Трпкоски од Јужноафриканска Република е македонска снаа: „Сакам пастрмалија и ракија, Охри... „Македонската свадба е за мене е најубавата македонска традиција. Многу е убаво ...
Дијана (30) од Тетово живее во Германија: „Сите пластични играчки на синот (2) ги заменив со дрвени,... Разговараме со Дијана (30) од Тетово, која живее во Германија со семејството, а ...
Емилија Масларковска-Каневче, туристички водич: „Не сум сретнала странец кој не е воодушевен од Маке... „Омилени ми се туристите од Азија. Љубопитни се и сакаат да ја дознаат нашата ис...
Елена од Кавадарци е мејкап артистка во САД: „Не планирав да се селам, тука заработката е поголема и... „Во САД најчесто само невестата, девериците и мајките најмуваат шминкер за свадб...
Д-р Игор Алулоски, гинеколошки онколошки хирург: „Извадивме тумор со 90 литри течност, најмладата па... Што се презема при дијагноза CIN 3, а што при CIN 1, дали е болна киретажата, зо...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg