Пустошот од експлозијата во Бејрут - главниот град на Либан, низ фотки и видеа


Пустошот од експлозијата во Бејрут - главниот град на Либан, низ фотки и видеа

Во вторникот, главниот град на Либан беше потресен од огромна експлозија. Она што на почетокот изгледаше како неколку огномети и малку чад, за само неколку секунди се претвори во експлозија што повреди над 4.000 луѓе.

pustoshot-od-eksplozijata-vo-bejrut-glavniot-grad-na-liban-niz-fotki-i-videa-01.jpg

Уште потрагично е што во настанот загинаа можеби над 100 лица досега.

Причината за експлозијата уште останува мистерија и додека некои тврдат дека можеби станува збор за напад, властите изјавија дека во таа област се ракувало со високо експлозивни материјали, па оттаму и експлозијата.

31562082-8593445-image-a-1_1596591925246.jpg

На социјалните мрежи веднаш почнаа да се појавуваат видеа од експлозијата, дел од нив направени толку одблиску, што многумина почнаа да се прашуваат и за безбедноста на оние кои ги снимале. Фотографиите, пак, го покажуваат пустошот кој е последица од ужасната експлозија.

Болниците во Бејрут, кои веќе се справуваат со пандемијата, брзо биле преполнети, а веднаш почнале да се бараат и донации од крв.

Уште поголем проблем е што многу локални жители се загрижени и дали воздухот е безбеден за дишење после експлозијата, најмногу бидејќи многу домови беа уништени, па многу луѓе немаат каде да се засолнат.

Либан со години се справува со кризи – покрај пандемијата, овде има и економска криза, а речиси половина од населението живее во сиромаштија.

Во државата имаше и 15-годишна граѓанска војна, а неретко се наоѓа и среде многу регионални конфликти. Поради ова, многумина се загрижени дека експлозијата ќе има катастрофални последици за целата држава.

Според премиерот на Либан, во склад на пристаништето цели 6 години имало 2.700 тони амониум нитрат, што најверојатно е „виновник“ за експлозијата. Сепак, не се знае зошто се запалила хемикалијата.

pustoshot-od-eksplozijata-vo-bejrut-glavniot-grad-na-liban-niz-fotografii.jpg

Реакцијата на маж на местото на експлозијата:

pustoshot-od-eksplozijata-vo-bejrut-glavniot-grad-na-liban-niz-fotografii-i-videa-02.jpg

Пристаништето во Бејрут е непрепознатливо...

pustoshot-od-eksplozijata-vo-bejrut-glavniot-grad-na-liban-niz-fotografii-i-videa-03.jpg

Уште фотографии на следната страница...Би можело да ве интересира:

9 луѓе ги откриваат нивните најмрачни семејни тајни „Татко ми има дете со љубовницата. Слушнав додека зборуваше на телефон, а мајка ...
Фотки после кои ќе си ја обожавате „тешката“ канцелариска работа Колку пати денес се пожаливте дека не ви се работи? Дека попрво би се менувале с...
1 од 7 жители е милионер: Како живеат супер богатите во Хонгконг? 500.000 долари чини стан мал како ковчег и во такви живеат сиромашните, а просеч...

Најчитани неделава