Најкратката поучна приказна за пријателството


Најкратката поучна приказна за пријателството

najkratkata-pouchna-prikazna-za-prijatelstvoto-01.jpg

На препелицата ѝ се случила страшна несреќа - ѝ се запалило гнездото.

Долетал гавранот и видел што се случило.

„Така ти е кога не внимаваш“, рекол и во огнот фрлил една сува тревка.

Потоа од некаде долетала и ластовицата. Видела што се случува и во клунот донела капка вода и ја испуштила во огнот.

najkratkata-pouchna-prikazna-za-prijatelstvoto-02.jpg

Од сувата трева, што ја фрлил во огнот гавранот, пожарот не станал поголем. Ниту пак од капката вода што ја донела ластовицата пожарот не станал помал.

Но, затоа препелицата дознала кој ѝ е непријател, а кој пријател.

Извор

Би можело да ве интересира:

Приказната на една бабичка ќе ви го спаси животот Еднаш една млада жена отишла кај својата баба и ѝ се пожалила дека тешко ѝ оди в...
Мудра приказна за вистината и лагата: Дали сте доволно храбри да ја за... Оваа чудесна легенда крие во себе мудра приказна за вистината и лагата - дали ст...
Поучна приказна за риболовецот и неговиот бизарен потег Двајца мажи отишле на риболов. Едниот бил искусен риболовец, а другиот не. Секој...