Древни индиски поговорки кои сè уште имаат смисла во денешно време


Древни индиски поговорки кои сè уште имаат смисла во денешно време

Старите народни изреки содржат мудрост која се пренесувала со векови од колено на колено.

Drevni-indiski-pogovorki-koi-se-uste-imaat-smisla-vo-denesno-vreme-01.jpg

Индија е една од оние земји со многу богато културолошко и јазично наследство. Таа обединува илјадници изреки кои и покрај древноста сè уште имаат многу смисла дури и во денешното, модерно време.

Древните индиски мудрости се куси, но исклучително ефектни и вистинити. Впрочем, ќе се изненадите од нивната моќ и симболиката која ја кријат во себе:

 1. Книгата е како градина која ја носиш во џебот.

 2. Кучето секогаш каса под коленото.

 3. Куќата без деца е како гробишта.

 4. Следи ја реката и ќе те однесе до морето.

 5. Најлошиот вид на сиромаштија е кога имаш многу долгови.

 6. Украдениот шеќер е најсладок.

 7. Секое куче е тигар во сопственото маало.

 8. Каква и да е водата ќе ти ја угаси жедта во пустината.

 9. Да се потпираш на некого значи да чувствуваш постојано разочарување.

10. Знаењето е богатство кое ниту еден крадец не може да го допре.

11. Онаму каде што иглата боде, конецот ја следи.

12. Бисерите немаат никаква вредност во пустина.

13. Постојат три неизвесности во светот: жената, ветерот и богатството.

14. Сиромаштијата ги создава крадците, како што љубовта ги создава поетите.

15. Доколку живееш покрај реката, спријатели се со крокодилите.

16. Никој не се изгубил на прав пат.

17. Подобро е да имаш дијамант со неколку мани, наместо совршен камен.

18. Оној кој има вистински пријател покрај себе, нема потреба од огледало.

19. Помеѓу слепите, оној со едно око е крал.

20. Немој да се пазариш за риби кои сè уште пливаат во водата.

(О)Милена | Црнобело

Би можело да ве интересира:

„Ѝ беше потребен херој, па стана тоа“: 8-ми Март и 11 цитати за славењ... За жената се кажани прекрасни зборови... Кариеристка, мајка, сопруга – вистинска...
Живее по свои правила: 9 причини зошто Џенифер Лопез секогаш ќе биде в... Знае да направи баланс помеѓу семејството и работата и има армија почитувачи низ...
8 мистериозни факти за Агата Кристи Со повеќе од 2 милијарди копии продадени од нејзините приказни, британската авто...