Елизабета го избра најсиромашниот принц за сопруг - 17 факти за принцот Филип


Елизабета го избра најсиромашниот принц за сопруг - 17 факти за принцот Филип

Кралицата Елизабета го видела Филип на свадба кај нејзините роднини и одлучила еден ден да се омажи за него. Таа тогаш имала само 13 години, а тој 18.

elizabeta-go-izbra-najsiromashniot-princ-za-soprug-17-fakti-za-princot-filip-01.jpg

Принцот Филип постојано е во сенката на кралицата Елизабета, а тие живеат во љубов и хармонија повеќе од 70 години.

Но, кој бил принцот Филип пред да ја сретне кралицата?

Роден е на Крф 1921 година во семејство кое припаѓало на кралскиот клан, но Филип бил далеку од тронот и само имал убава титула – принц на Грција и Данска.

elizabeta-go-izbra-najsiromashniot-princ-za-soprug-17-fakti-za-princot-filip-02.jpg

За жал, семејството потоа било протерано и пронашле засолниште кај роднини во Париз.

Неговите родители се разделиле, а тој завршил кај роднини во Велика Британија, од каде бил испратен во интернат од спартански тип во Лондон.

elizabeta-go-izbra-najsiromashniot-princ-za-soprug-17-fakti-za-princot-filip-04.jpg

Без пари, Филип одлучил да појде на воена академија и во 1939 дури добил титула најдобар кадет.

Но, надвор од колеџот Филип не бил добро момче, тој обожавал луди забави и дружби.

elizabeta-go-izbra-najsiromashniot-princ-za-soprug-17-fakti-za-princot-filip-03.jpg

Кралицата Елизабета го видела Филип на свадба кај нејзините роднини и одлучила еден ден да се омажи за него. Таа тогаш имала само 13 години, а тој 18.

elizabeta-go-izbra-najsiromashniot-princ-za-soprug-17-fakti-za-princot-filip-05.jpg

Нејзините родители не биле воодушевени од изборот, но таа имала силен карактер и без разлика што на Филип му била одземена титулата принц кога ја напуштил Грција, Елизабета го одбрала него.

Во Втората Светска Војна Филип бил меѓу првите на фронтот, се борел храбро и добил многу воени титули, a со Елизабета не се гледале, но тајно разменувале пораки.

Уште 8 факти на следната страна...Би можело да ве интересира:

10 забавни факти за оние кои сакаат да научат нешто ново Следниве факти не се од суштинско значење за вашето образование, но ќе ви се нај...
Имал брак од 4 месеци, секаде ја носи мајка си: 18 факти за Бредли Куп... Кога беше прогласен за најсекси маж на светот изјави дека навистина му се допаѓа...
На 9 години – прва слика, на 13 – примен на факултет: Интересни факти ... Неспорно е дека Пабло Пикасо е еден од најважните уметници на 20 век, најдобро п...