Целта на животот е смртта - Сурови животни вистини од Сигмунд Фројд


Целта на животот е смртта - Сурови животни вистини од Сигмунд Фројд

Сигмунд Фројд е австриски невролог, кој најдобро е познат како „татко“ на психоанализата. Иако можеби дел од неговите теории се покажале како лажни или биле отфрлени, неговото дело засекогаш ќе остане важно во историјата на психијатријата.

celta-na-zhivotot-e-smrtta-surovi-zhivotni-vistini-od-sigmund-frojd-01.jpg

Фројд бил и контроверзен и не секој бил подготвен да слушне што има да каже.

Но, доколку ги прифатите овие сурови вистини од него, вашиот живот може да стане многу подобар.

1. Целта на животот е смртта.

Личноста која е свесна за ова, речиси секогаш ќе покажува храброст. Според Фројд, најважно е да ја сфатите смртта.

2. Две работи помагаат во одржувањето на здравјето – љубовта кон животот и љубовта кон работата.

Тоа што еден ден ќе умреме, не значи дека не треба да го живееме животот најдобро што можеме. Вашата работа може или да ви го разубави, или да ви го уништи животот.

Многу е важно она што го правите да ви помага да созреете.

3. Вашата сила е во вашата слабост.

Вашите непријатели можат да ве уништат само со притисок кон вашите слабости. Но, доколку ги прифатите вашите недостатоци, другите нема да можат да ги користат против вас.

4. Она што го сметате за љубов, не е љубов, туку либидо. Тоа нема врска со вистинската љубов.

За да ја тестирате вашата љубов, замислете си дека саканата личност ве повредува. Ако сте подготвени да останете со неа и после тоа, дури тогаш станува збор за вистинска љубов.

celta-na-zhivotot-e-smrtta-surovi-zhivotni-vistini-od-sigmund-frojd-02.jpg

5. Луѓето се поморални од што мислат и многу понеморални отколку што можат да претпостават.

Секој во животот си го одбира својот пат. Кој пат и да го изберете, немојте да ги критикувате другите.

Токму ова е најнеморално од сè.

6. Соништата се пат кон несвесното.

Фројд е првиот кој го сфатил значењето на соништата и почнал да ги користи во терапијата.

Без разлика во каква ситуација сте, вашите соништа можат да ви откријат што навистина ви претставува проблем.

7. Нервозата е неможност да се поднесе неизвесноста.

Загриженоста што ја чувствувате поради неизвесноста, може да биде едно од најтешките чувства.

Сепак, сите на различен начин реагираат во ваква ситуација.

celta-na-zhivotot-e-smrtta-surovi-zhivotni-vistini-od-sigmund-frojd-03.jpg

8. Луѓето можат да се заштитат од напад, но се немоќни пред комплимент.

Повеќето не можат да поднесат критика.

Но интересно е што на повеќето, уште потешко им е да прифатат комплимент.

9. За да ја разберете жената, треба лавиринтот да го претворите во права линија.

Можеби токму ова е причината што мажите се попредвидливи.

10. Отсекогаш сте барале самодоверба и сила кај другите, но сето ова е само во вас.

Ако самодовербата не ви зависи од мислењето на околината, тогаш ќе бидете посреќни и попродуктивни.

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

10 забавни факти за оние кои сакаат да научат нешто ново Следниве факти не се од суштинско значење за вашето образование, но ќе ви се нај...
„Не чувај ништо за специјална пригода, таа пригода е ДЕНЕС“ – моќни жи... Американската новинарка Реџина Брет стекна неверојатна популарност, иако има нап...
Животна лекција од Лиам Нисон – Животот е краток, поминете го со вашит... Лиам Нисон се оженил со својата сопруга, Наташа Ричардсон во 1994-та, а до 1996-...