Улиците се претворени во писти – Како изгледа животот во гратче каде што сите имаат авион?

Гратчето Спрус Крик во САД е изградено околу приватен аеродром, каде што жителите можат да ги паркираат своите авиони во сопствените хангари и да полетуваат и да слетуваат кога сакаат. Би живееле ли на вакво место?

vo-ova-mesto-zhitelite-poseduvaat-avioni-ulicite-im-se-pisti-i-mozhe-da-poletuvaat-i-sletuvaat-koga-sakaat-01.jpg

Ако обожавате авиони и да летате, тогаш можеби ќе сакате да го посетите Спрус Крик – гратче во Флорида каде што речиси сите поседуваат авион, а улиците се и писти.

Спрус Крик е изграден околу приватен аеродром, каде што жителите можат да ги паркираат своите авиони во сопствените хангари и да полетуваат и да слетуваат кога сакаат.

Спрус Крик е основан во 1974 година, на поранешен поморски аеродром од Втората светска војна. Зафаќа површина од 1.200 хектари, а има околу 5.000 жители.

Има асфалтна писта долга околу 1.200 метри, со контролна кула и GPS систем за пристап. Аеродромот е отворен 24 часа на ден и има околу 25.000 летови годишно.

vo-ova-mesto-zhitelite-poseduvaat-avioni-ulicite-im-se-pisti-i-mozhe-da-poletuvaat-i-sletuvaat-koga-sakaat-03.jpg

Во ова гратче живеат различни луѓе, поврзувајќи ги заедно пензионирани и активни пилоти, инструктори за летови, механичари, инженери, па дури и астронаути.

Тие делат длабока љубов кон летањето, а нивната страст се протега на широк спектар на авиони, вклучувајќи пропелери со еден мотор, млазни авиони, стари воени авиони и експериментални модели.

Без разлика дали ги користат за одмор, деловни или добротворни активности, тие неретко организираат и возбудливи настани, како воздушни шоуа и летови.

vo-ova-mesto-zhitelite-poseduvaat-avioni-ulicite-im-se-pisti-i-mozhe-da-poletuvaat-i-sletuvaat-koga-sakaat-04.jpg

Цените на домовите во Спрус Крик варираат во зависност од големината, локацијата и состојбата, но обично почнуваат од 200.000 долари и достигнуваат до неколку милиони долари.

Спрус Крик е уникатно и фасцинантно место, каде што летањето е начин на живот. Тоа е гратче во кое секој има авион, а небото е граница.

vo-ova-mesto-zhitelite-poseduvaat-avioni-ulicite-im-se-pisti-i-mozhe-da-poletuvaat-i-sletuvaat-koga-sakaat-05.jpg

Би живееле ли на вакво место? Би уживале ли во ваков начин на живот?

vo-ova-mesto-zhitelite-poseduvaat-avioni-ulicite-im-se-pisti-i-mozhe-da-poletuvaat-i-sletuvaat-koga-sakaat-02.jpg

М. Ѓ | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Најопасните аеродроми во светот - Предизвик се и за најискусните пилоти Многу кратки писти, аеродроми сместени до плажи полни со туристи – дури и на нај...
Вистини што луѓето не сакаат (а мораат) да ги слушнат Колку повеќе барате луѓето да ве почитуваат, толку повеќе ќе ве гледаат „одозгор...
Низ илустрации: Видови токсични луѓе кои не ви требаат во животот Луѓе кои постојано се жалат, но и луѓе кои постојано бараат услуги – кои токсичн...
Работи што ќе ги разберат само оние кои живеат сами Многумина мислат дека оние кои живеат сами се многу осамени, но реалноста е мног...
Што открива обликот на телото за вашиот карактер? Едни се амбициозни и родени лидери, други се омилени во друштво, а трети - добро...
Што открива уредувањето на домот за вашиот карактер? Домот открива многу нешта за личноста којашто живее таму. Сепак, секој од нас си...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg