Градови кои може да се пофалат со највкусна улична храна

Секој град си има свои карактеристики кои го прават уникатен, меѓу кои е и локалната кујна.

gradovi-vo-koi-mozhete-da-jadete-odlichna-ulichna-hrana-01.jpg

За да се почувствува вистинскиот вкус на некој град, најдобро е да се пробува храна од уличните продавачи. Гурманите би рекле дека ваквата храна е подеднакво вкусна како и во рестораните со Мишелин ѕвезди.

Погледнете во кои градови низ светот има највкусна традиционална улична храна:

Бангкок, Тајланд

Брзи оброци врз основа на ориз, нудли и пијалаци од слатко соино млеко. Доколку се најдете во Бангкок, задолжително пробајте комбинација од нудли и ориз во вок-тава, со сусам, ракчиња, тофу, лук, сушена риба, пржени кикирики и многу свеж зеленчук.

gradovi-vo-koi-mozhete-da-jadete-odlichna-ulichna-hrana-02.jpg

Токио, Јапонија

Таму можете да најдете овошја и зеленчуци печени на скара, на специјален јаглен и секако, неизоставното суши, кое го има во многу варијанти.

gradovi-vo-koi-mozhete-da-jadete-odlichna-ulichna-hrana-03.jpg

Хонолулу, Хаваи

Кујната на Хаваите е мешавина од локална и традиционална храна со влијанија од САД, Азија и Латинска Америка. Можете да најдете салати со свежа риба, но и хамбургери. Едно од најомилените јадења е октопод на скара со прилог од кимчи (кинеска ферментирана лута зелка).

gradovi-vo-koi-mozhete-da-jadete-odlichna-ulichna-hrana-04.jpg

Њу Орлеанс, Луизијана

Омилена изрека на мештаните е дека тие служат подобра храна на бензинските станици од елитните ресторани. Можете да изберете меѓу ориз со грав и андалузиски колбас, француски тост со многу путер или сицилијански сендвич. Тие подготвуваат и парчиња пржено месо од крокодил, што според нив имаат вкус на пилешко.

gradovi-vo-koi-mozhete-da-jadete-odlichna-ulichna-hrana-05.jpg

Истанбул, Турција

Што повеќе може да се каже? Свежи печива, ѓевреци, донер-ќебап, турско ќофте, лахмаџун, сладолед од ф'стаци, ашуре, баклави и ќунефе. Изборот е навистина голем.

gradovi-vo-koi-mozhete-da-jadete-odlichna-ulichna-hrana-06.jpg

Мексико Сити, Мексико

Вкусни бурита, тако сендвичи, екстремно лут сос од зелени халапењо пиперчиња, салса и топено сирење. Нивната улична храна е вкусна, обилна, калорична и тешка за копирање, бидејќи секое ресторанче има свој специфичен начин на подготовка и најмалку по една тајна состојка.

gradovi-vo-koi-mozhete-da-jadete-odlichna-ulichna-hrana-07.jpg

Маракеш, Мароко

Пазарот во Маракеш е преполн со различни видови храна и пијалаци, од најобични десерти од палачинки, па сè до супи од полжави и овчи глави. Изборот е голем и колоритен и има по нешто за сечиј вкус.

gradovi-vo-koi-mozhete-da-jadete-odlichna-ulichna-hrana-08.jpg

Бомбај, Индија

Широк спектар на оброци со или без месо, кои вклучуваат најразлични печива, палачинки, јадења од арени компири, зачинети со кари, чили и многу други зачински растенија.

gradovi-vo-koi-mozhete-da-jadete-odlichna-ulichna-hrana-09.jpg

Мајами, САД

Во Мајами многу се подготвува и продава кубанска храна, па така нема да погрешите со сендвичот Кубано. Во него има шунка, пржено свинско, швајцарско сирење, кисели краставички и сенф. По избор на оној кој го јаде, овој сендвич може кратко да се потпече во тостер.

gradovi-vo-koi-mozhete-da-jadete-odlichna-ulichna-hrana-10.jpg

Рим, Италија

Во овој град неизоставна е италијанската рустична пица, но и многу други погачи и лебови направени од тесто со квасец.

gradovi-vo-koi-mozhete-da-jadete-odlichna-ulichna-hrana-11.jpg

Пекинг, Кина

На улиците низ Пекинг може да се најдат над 200 различни видови улична храна. Кинезите обожаваат ражниќи, па така можете да најдете и месо на стапчиња, но и скорпии и морски коњчиња. Не пропуштајте ги и супите со нудли и вкусните пролетни ролнички со зачинет зеленчук.

gradovi-vo-koi-mozhete-da-jadete-odlichna-ulichna-hrana-12.jpg

Е. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

12 работи за кои жените веќе немаат нерви кога ќе наполнат 30 години Лоша храна и пијалаци – ако во 20-тите се трпеле евтини јадења и пијалаци, по 30...
9 забавни илустрации кои покажуваат дека со стареењето гледаме поинаку на работите Конечно знаеме како да ги распределиме финансиите, избираме практични подароци, ...
8 секојдневни работи кои ни го празнат паричникот (а за нив има поевтина замена) Салата пакувана во кесичка, памук за чистење шминка, облека за специјални пригод...
Самоубиства, сообраќајки, убиства: Проклетството што ги следи актерите од ретро серијата „Power Rang... Еден од актерите изврши самоубиство на 50-годишна возраст, а една од актерките з...
Мажите си ги разменуваат жените, имаат секс по 5 пати на ден: Факти за Бушманите Поим за убавина им се жените со голем задник, пушат халуциногена билка и имаат с...
Фрлаат бебиња од кров, жените ги венчаваат со бикови: Морничави индиски ритуали кои го згрозуваат св... Женските деца се сметаат за товар, па често и се убиваат додека се бебиња, се ск...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg