7 работи кои може да ви помогнат да го контролирате бесот и лутината

Лутината е дел од сечие секојдневие, а иако не е препорачливо, сепак некогашможе корисно да влијае на внатрешната состојба, колку и да звучи чудно.

7-raboti-koi-mozhe-da-vi-pomognat-da-go-kontrolirate-besot-i-lutinata-01.jpg

Таа помага инстинктивно да идентификувате и да одговарате на опасни ситуации, а многу често и претставува мотив да се охрабрите да направите нешто што позитивно ќе ви влијае, но секако, зависно од ситуацијата.

Најчесто лутината и бесот се последица на стрес и проблеми во односите со колегите, роднините, пријателите, надворешниот свет, а некогаш и со самите себе.

Но, иако можеби мислите дека не постои решение, сепак можете да си помогнете и да го контролирате бесот.

Работи кои ќе ви помогнат во тоа:

Напишете ги причините заради кои сте нервози и уништете ги

Запишете ги сите работи кои ве нервираат и објаснете ги во детали, ослободете го умот од овие мисли, а потоа фрлете го или уште подобро уништете го листот.

7-raboti-koi-mozhe-da-vi-pomognat-da-go-kontrolirate-besot-i-lutinata-02.jpg

Љубов и внимание

Некогаш ви е доволна и само пријателска прегратка која може да ви помогне да се ослободите од лутината и стресот, а ќе се чувствувате посреќно.

Гума за џвакање

Научно е докажано дека гумата за џвакање помага полесно да се справите со моменталниот стрес, бидејќи додека џвакате, мускулите на лицето и телото полека ослободуваат тензија.

7-raboti-koi-mozhe-da-vi-pomognat-da-go-kontrolirate-besot-i-lutinata-03.jpg

Одете на прошетка или трчајте

Потребна ви е физичка активност независно во која форма. Трчајте, пешачете 20 минути или правете склекови – секоја активност ќе му помогне на мозокот да лачи ендорфин, хормон на среќа.

7-raboti-koi-mozhe-da-vi-pomognat-da-go-kontrolirate-besot-i-lutinata-04.jpg

Пејте ја омилената песна

Иако звучи чудно, но пеењето е одличен начин да се ослободите од стрес и лутина, па омилената песна може многу да ви помогне во овие ситуации.

Јадете нешто крцкаво

Не се прејадувајте бидејќи потоа сигурно не сакате да си бидете лути сами на себе, но не се оставајте гладни.

Идеално е да јадете нешто крцкаво кога сте лути, бидејќи луѓето уживаат во тие звуци и ментално ги опуштаат.

7-raboti-koi-mozhe-da-vi-pomognat-da-go-kontrolirate-besot-i-lutinata-05.jpg

Домашни обврски

Иако ретко кој би се нафатил на ова кога е нервозен, сепак средувањето низ домот ќе ве смири за кратко време.

Средете го плакарот, избањајте го миленикот, наводнете ги цвеќињата и за кратко време ќе почувствувате разлика, а плус ќе бидете корисни.

7-raboti-koi-mozhe-da-vi-pomognat-da-go-kontrolirate-besot-i-lutinata-06.jpg

М. М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

9 работи од кои треба да се откажете (за да живеете среќно) Откажете се од навиката судот на другите луѓе да ви диктира како да се однесуват...
25 работи за животот што посакувам да ги знаев пред 10 години Парите не се важни – точно дека ви се потребни, но не се најважната работа во св...
8 работи што секој татко мора да ѝ ги каже на својата ќерка „Се гордеам со тебе“, „Секогаш дели го тоа што го имаш“ - Кои работи секој ...
5 работи кои често ги купуваме, а кои (реално) не ни се потребни Денес се многу популарни справите за вежбање кои се користат дома. Ги гледа...
7 работи кои родителите треба да му ги кажуваат на своето дете (за тоа да израсне во самоуверена лич... Кажете му: „Верувам во тебе“ или „Знам дека можеш“. Чувството што секое дет...
8 работи за кои вреди да дадете повеќе пари, за да заштедите долгорочно На кои работи не треба да штедите кога ги купувате? Погледнете кај кои 8 продукт...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg